mesto za vašu reklamu

vaša reklama

KAKO JE NASTAO SUŠI?

Da li ste znali da poznato jelo savremene japanske kuhinje, koje je veoma popularno u Evropi, zapravo nije poreklom iz Japana? Prvi koji su spojili ribu i pirinač su zapravo bili Kinezi. Od II veka, u Kini se riba čuvala među slojevima fermentisanog prinča kako bi skrob sprečio razgradnju ribe. Tako je riba mogla da se jede mesecima nakon ribolova, dok se pirinač odstranjivao.

Riba bi se najpre očistila i posolila da bi se na kraju umotala u kuvani pirinač, čija je fermentacija podsticala kiselost – sama reč suši znači „kiselina”, „kiselo” – što je garantovalo očuvanje ribe koja je inače lako kvarljiva. Prilikom jela bi se uklonio pirinač u koji je riba bila umotana i novo jelo je stvoreno.

Takođe, zanimlljivo je da je jedna od najpopularnijih uloga sušija zapravo bila da služi kao neka vrsta brze hrane u dugim kockarskim noćima. Muškarci bi provodili sate kockajući se, a da ne bi ostali gladni, konzumirali bi suši jer je ukus sirove ribe i osvežavajući, a suši u komadu je i veliki izvor proteina.
Važnost ovog specijaliteta datira iz VII veka.

Međutim, za stvaranje sušija poznatog današnjici bilo je potrebno previše vremena. U XVII veku Japanci su dodavali sirće u pirinač kako bi ubrzali fermentaciju, a riba je bila marinirana i skuvana. U prvoj polovini XIX moderan suši se prvi put pojavio u Edu (današnji Tokio). Tada su parčići sirove ribe umotani u loptice pirinča bili prodavani po maloj ceni pošto su se spremali brzo, a bili su praktični za jelo. Pored tezgi je bio prostran beli šator o koji su kupci čistili ruke. Najprljaviji šator (onaj pored najposećenije tezge) je bio obeležje najboljeg sušija.

Dakle, odbacite predrasude koje možda imate. Ako možete da uživate u tatar bifteku, zašto ne biste i u svežoj morskoj ribi? Prepustite se čaroliji boja i oblika. Ako želite zdrav i niskokaloričan, a hranljiv i lak obrok – suši je pravi izbor. Zakoračite u novi ukusan svet i otkrićete nove dimenzije poznatih sastojaka, a sadašnje znanje njegovog porekla i tradicije može vam samo učiniti suši zanimljivijim i interesantninjim.

JAPAN KINA PRIPREMA PIRINAČ TRADICIJA POREKLO SUŠI RIBA TUNA LOSOS
Scroll to Top