mesto za vašu reklamu

vaša reklama

KAKO FLAMINGOSI STOJE NA JEDNOJ NOZI?

Postoje mnogi razlozi zbog kojih su flamingosi poznati. Teško je ignorisati njihovo roze perje, ali tu su i noge poput štaka, kao i tendencija ovih ptica da stoje samo na jednoj nozi, gurajući glavu u perje kako bi zaspale. Međutim, zašto koriste samo jednu nogu tokom odmora? Da li je u pitanju regulacija telesne toplote ili odmor mišića? To je bila mala misterija — sve do sada.

Istraživači sa sedištem u Atlanti, Jang-Hui Čeng sa Tehnološkog instituta u Džordžiji i Lena Ting sa Univerziteta Emori, ekperimentisali su na živim i mrtvim flamingosima kako bi razumeli fizički mehanizam koji ptice koriste da bi stajale na jednoj nozi. Ispostavilo se da čak i mrtve ptice mogu da stoje na jednoj nozi bez podrške, što znači da nije potrebna nikakva energija, da bi to postigle.

BBC navodi da flamingo ne ulaže nikakav fizički napor kada stoji na jednoj nozi, što znači da troši manje energije. Pasivni mehanizam je uključen u proces stajanja na jednoj nozi, dozvoljavajući flamingosima da ostanu uspravno. Istraživači ga nazivaju „pasivno gravitacioni mehanizam održavanja u mestu". Stajanje na jednoj nozi zahteva manje energije nego stajanje na dvema. Kako ističu naučnici, kod svih nas energija je minimilna tokom mirovanja, ali flamingosi su evolulirali kao pravi profesionalci u stavu na jednoj nozi, čak i u stanju sna.

ISTRAŽIVAČI EKSPERIMENT FLAMINGOSI FLAMINGO PTICA PTICE STAJANJE NOGA NOGE
Scroll to Top