mesto za vašu reklamu

vaša reklama

INTRIGANTNE NOĆOBDIJE

Zastrašujuće ptičurine ili bezopasne noćobdije? Vrste sova su mnogobrojne, ali sve njih povezuju grabljiva priroda i noćni način života. One se spominju u mnogim legendama i mitovima i u celini igraju važnu ulogu u raznim narodnim umotvorinama. Ova izvanredna stvorenja pametne su i izdržljive noćne grabljivice. Ipak, iako se o sovama dosta govori i dosta zna, neke zanimljivosti o ovim pticama mogu zadiviti čoveka.

Let sove je apsolutno nečujan, zahvaljujući njenom posebnom perju. Ta korisna osobina pomaže sovama u njihovom noćnom lovu. Sove su najčešće noćne ptice, dok danju žele da spavaju. Ipak, neke sove love i u svitanje ili pri zalasku sunca, odnosno u sumrak. Snežna sova je jedna od retkih vrsta sova koja lovi danju, a ne noću. Zanimljivo je i to što sove različitih vrsta love jedne druge. Postoji takođe i jedina vrsta sova koja koristi biljnu hranu, a njeno ime je elif. Za najveće grabljivice na svetu važe ušare. One love čak i sure orlove i male veprove, dok neke vrste sova sa zadovoljstvom jedu ribu, koju veoma spretno love kandžama.

Sova takođe može okrenuti glavu za 270 stepeni, dok su njene oči potpuno nepokretne. Priroda ih je nagradila tako pokretnim vratom upravo zbog ovog nedostatka.
Kod nekih vrsta sova uši su postavljene asimetrično, što im omogućava da se bolje orijentišu pomoću sluha. Preciznost njihovog sluha toliko je velika da ove ptice mogu odrediti smer izvora zvuka sa tačnošću do jednog stepena. Njihove se uši sastoje od nabora kože, što nije slučaj sa ušima drugih ptica.

Sove obično zamišljamo kao velike ptice, ali ne mora uvek biti tako. Najmanja sova je peruanska patuljasta sova i teška je oko 30 grama. Poređenja radi, najveći kolibriji teški su oko 20 grama.

Većina sova na daljinu vidi bolje nego na blizinu, odnosno, dalekovide su. Osim toga, one bolje vide u sumrak i u tami nego na svetlosti. Oko sove sastavljeno je iz tri dela. Prvi služi za treptanje, drugi za zaštitu oka, a treći za san.
Jedna zanimljivost nam govori da, uprkos uvreženom mišljenju, ne „huču” sve sove.

Ove ptice žive skoro svugde na planeti, sa izuzetkom Antarktika i nekih ostrva, a zanimljivo je da ih mnoge kulture pamte i uzimaju za posebna znamenja. Tako se na većini starogrčkih kovanica neretko sreću predstave sova. Sova je u većini kultura simbol mudrosti, dok su stari Egipćani smatrali da sove žive u carstvu mrtvih. Sa druge strane, u kineskoj kulturi sova je, neretko, personifikacija zla.

ZANIMLJIVOSTI PRIRODA SOVA ČINJENICE NOĆNA PTICA PTICE
Scroll to Top