mesto za vašu reklamu

vaša reklama

IMA LI MANJAK SNEGA DOBRE STRANE ZA POLARNE MEDVEDE?

Beli ili polarni medved živi na Arktiku i najveći je mesojed na kopnu. Njegova najčešća hrana jesu foke, morževi i kitovi, ali budući da je izuzetan predator, može pojesti sve što ubije.

Slike stotine polarnih medveda koji jedu kitove proširile su se putem društvenih mreža. Ali fenomen nije tako neuobičajen – i manje leda na Arktiku može doneti više takvih slika u narednim godinama. Ovo je izazvalo pažnju turista na kruzeru koji su slali slike više od 200 polarnih medveda dok u miru i očiglednoj toleranciji bratski dele hranu.

U ovom slučaju hrana je nasukan kit na Vrangelovom ostrvu u istočnom Sibiru.Vrangelovo ostrvo, nacionalni park na krajnjem severoistoku Rusije, poznato je po tome što ima mnogo kitova u sezoni kada more nije zaleđeno i zato je to popularno mesto za bele medvede. Tu oni odmaraju dok čekaju da arktički led ponovo omogući lov. Naučnici procenjuju da ovaj prostor naseljava oko 250 medveda.

Nije neuobičajeno da se polarni medvedi skupljaju oko beživotnog kita. Razlog tome može biti to što mrtvi kitovi leže mesecima pre nego što ih pojedu. Polarni medvedi se skupljaju oko kitova i ostaju tamo dugo dok ne osiguraju mnogo hrane. Napomena u časopisu „Fauna” (broj 3) govori o sličnoj situaciji iz 1980. godine. Na obali je bilo oko 60 medveda, što je izazvalo čuđenje očevidaca koji su nakon nekog vremena videli kako beživotno telo kita pluta u vodi, dok na obali beli medvedi stoje u redu i čekaju da dobiju svoj deo.

Naučnici primećuju više velikih kitova na severu sada nego pre deset godina. Kada ima više kitova, postoji mogućnost da će više njih umreti, plutati i postati hrana za medvede. Manje leda takođe dovodi do neophodnih promena u ponašanju medveda. Kitovi su zaista pravi poklon za njih. Jedan odrasli kit može da bude težak nekoliko desetina tona i obezbedi hranu mnogim medvedima za više meseci.

Ovakve slučajnosti su veoma povoljne po opstanak ove životinje, jer se ona nalazi u nezavidnom položaju. Naime, polarni medvedi su ugrožena i zakonom zaštićena vrsta, pošto im preti izumiranje. Naučnici predviđaju da će se zbog krivolova i globalnog zagrevanja, koje otapa led u polarnim predelima broj polarnih medveda smanjiti za dve trećine, a da će do kraja ovog veka potpuno nestati s lica Zemlje. Ovakve prognoze deluju obeshrabrujuće i teraju da se zamislimo i pokušamo da spasimo polarne medvede. Oni su na Zemlji proveli najmanje 40 000 godina i preživeli najekstremnije životne uslove, a onda se pojavio čovek i nadmašio svaku prirodnu katastrofu svojim delovanjem.

ZIMA LED HRANA SEVRNI POL KITOVI
Scroll to Top