mesto za vašu reklamu

vaša reklama

I ŽIVOTINJE MOGU DA RATUJU

Dobro je poznato da se ljudi kao životinjska vrsta razlikuju od ostalih. Međutim, da li smo baš toliko različiti? Da li ste znali da i životinje, baš kao i ljudi, ratuju i vode svoje bitke za opstanak? Bore se jedan na jedan, u gupama, a ponekad i organizovano.

Pravi primer velike bitke nalazimo kod jedne vrste mrava. Oni organizuju upade u protivničke kolonije. Ispuštaju miris sličan onom koji mrave iz druge kolonije upozorava na opasnost. Ti mravi iz straha napuštaju koloniju, svoj dom i svoje larve. O tim larvama se brine pobednička kolonija, kako bi ih kasnije koristili kao robove. Podseća na neka ljudska društva i imperije iz prošlosti, zar ne?

Za razliku od mrava, ogroman azijatski stršljen ne opominje mirisom, niti daje upozorenje. On mučki napada košnice neprijatelja kada to najmanje očekuju. Stršljen može u jednom minutu ubiti skoro 40 pčela, a dovoljno je da se okupe u manjoj grupi kako bi uništili celo društvo. Ne samo što brzo ubijaju, već kao trijumf ostavljaju otkinute glave i pocepana krila pobeđenih. Međutim, ni pčele njima ne ostaju dužne. One se svete tako što okruže stršljena, vibracijom svojih krila stvaraju visoku temperaturu i peku stršljene žive. Strateški prilično dobar napad i kontranapad.

Na listi ratobornih životinja našle su se i šimpanze i koze . One se bore da bi osvojile ili zadržale teritoriju, a tokom sukoba se ponašaju kao pobunjena banda. Od šimpanzi se ne može očekivati da se udruže sa nekom grupom kako bi pobedile neku drugu. Zvuči kao borba na ulicama Njujorka u prvoj polovini 19. veka. Sigurno ste gledali taj film, „Bande Njujorka”?

Eto još jedne od mnogobrojnih sličnosti između nas i životinja. Mnogi od okršaja u životinjskom carstvu podsećaju na naše istorijske bitke i strategije. Na kraju krajeva i nismo toliko različiti koliko mi mislimo da jesmo.

ŽIVOTINJE MRAVI MAJMUNI Latest news ŠIMPANZE STRŠLJEN PČELA
Scroll to Top