mesto za vašu reklamu

vaša reklama

DESET NEOBIČNIH PRONALAZAKA KOJE SU LJUDI OTKRILI U SVOM DVORIŠTU

Ferari
Godine 1987. dvoje dece je, kopajući po dvorištu svoje kuće u Los Anđelesu, slučajno naišlo na Ferari Dino 246 GTS. Kada je policija izvukla automobil na površinu, zaključila je da je bio ukraden. Ferari je predat jednom osiguravajućem društvu i kasnije je prodat na aukciji.

Gigantski oklop armadila iz praistorije
Hose Antonio Nievas iz Argentine je u svom dvorištu pored farme pronašao gigantsko jaje dinosaurusa, kako ga je nazvao. Međutim, proučavanje je pokazalo da se radi o oklopu gliptidona, odnosno armadila iz praistorije koji je veličine jednog Volkswagena Beetla. Oklop je imao i jednu veliku rupu koja je verovatno nastala u borbi.

Srednjovekovno blago
Godine 2007, Andreas K. iz Austrije našao je blago u svojoj bašti – oko 200 predmeta među kojima je prstenje, posuđe od zlata, ogrlice, bižuterija itd. On je sve predmete stavio u jednu kutiju, koju je ostavio u podrumu svoje kuće i dve godine potpuno zaboravio na nju. Andreas se setio ove kutije kada je trebalo da se preseli iz svoje kuće. Kada su stručnjaci proučili ove stvari, procenili su da su one stare najmanje 650 godina, a Andreas ih je sve poklonio lokalnom muzeju.

Meteor – šest puta za redom
Ovaj pronalazač nije tražio ništa, iako su šanse da pronađete meteor u svom dvorištu veoma male. E pa, Radivoje Ljajić imao je toliko sreće da je čak šest meteora palo na njegov krov, uprkos svim matematičkim predviđanjima. Naučnici Univerziteta u Beogradu su potvrdili da je zaista reč o meteoru i ispitali magnetnu aktivnost oko Ljajićeve kuće kako bi objasnili uzrok ove anomalije. S druge strane, Ljajić je sam odlučio da preduzme mere (može se desiti da padne i sedmi) i ojačao je svoj krov čeličnim šipkama.

Anti-nuklearni bunker u odličnom stanju
Kada su Kris i Kolen Otcasek kupili kuću u Kaliforniji, nisu znali da u njihovom dvorištu postoji anti-nuklearni bunker, koji je izgrađen tokom Hladnog rata. Inžinjer koji je živeo u ovoj kući ranije je, zapravo, bunker izgradio za sebe. Kris i Kolen nisu očekivali da će nakon 50 godina pronaći nešto u bunkeru, međutim pogrešili su jer je bunker zapravo bio u odličnom stanju i to kommpletno opremljen peškirima, toalet-papirom, tabletama za spavanje, kutijama sa hranom i kafom, knjigama i časopisima.

Tunel koji vodi do Keopsove piramide
Jedan od stanovnika sela El Haraneja, koje se nalazi u blizini legendarnih egipatskih piramida, kopajući po svom dvorištu, dospeo je u misteriozni tunel. Ovaj tunel je zapravo jedan skriveni prolaz, koji vodi do jedne od najvećih i najstarijih piramida u Gizi – Keopsove piramide. Drevni tunel je čak opisao i Herodot, antički grčki istoričar koji je posetio Egipat.

Hiljadu godina stari ostaci jednog Indijanca
Četrnaestogodišnjak, Ali Erturk iz Solt Lejk Sitija, 2014. godine je došao do neobičnog otkrića. Naime, on je iskopao jamu u svom dvorištu, a u njoj našao nekoliko ljudskih kostiju. Dečakov otac je odmah obavestio policiju o tome, a sprovedene analize pokazale su da se radi o ostacima jednog američkog Indijanca koji je tu živeo pre hiljadu godina. Arheolozi su sproveli iskopavanja u dvorištu zbog pretpostavke da se tu možda nalazi drevno indijansko groblje, čije bi otkriće doprinelo novim saznanjima i boljem razumevanju njihove kulture.

Torba marihuane vrednosti od 175 hiljada dolara
Decembra 2012. godine Mark Rid iz Los Anđelesa odlučio je da postavi solarne panele na krov svoje kuće. Kada je ušao u svoj podrum našao je torbu punu tegli, kesa i koverti sa marihuanom. Činilo se da onda kada Rik nije kod kuće, neko u njoj krije drogu. Vrednost pronađenih narkotika je iznosila oko 175 hiljada dolara.

Jedno od najvećih skrivenih blaga u istoriji
Godine 2013. jedan tek venčani par otkrio je skriveno blago igrajući se sa psom u svom dvorištu. Oni su videli rustičnu kutiju koja viri iz zemlje i u njoj pronašli monete od zlata. Izvadili su osam istih kutija iz zemlje, a u svakoj od njih nalazio se veliki broj moneta od zlata iz perioda između 1847. i 1894. godine. Njihova početna vrednost bila je 27 980 dolara, a danas iznosi najmanje 10 miliona dolara. Nikada nije otkriveno zašto je blago bilo zakopano baš na tom mestu.

Ostaci dinosaurusa
Džon Lambert iz Ipsviča (Velika Britanija) je 1997. godine odlučio da podigne ogradu oko svoje kuće. Kopajući, udario je lopatom u jednu veliku kosku i, ne pridajući tome značaj, ostavio ju je u svom ambaru, u kom je 16 godina ležala zaboravljena. Onda je 2013. godine napokon pokazao svoje otkriće stručnjacima, koji su otkrili da se zapravo radi o ostatku jednog pliosaurusa, odnosno morske gigantske zmije, koja je živela na Zemlji pre 60–250 miliona godina. Pažljivo „kopajteˮ po svom dvorištu.

METEOR NEOČEKIVANI PRONALASCI DVORIŠTA FERARI ARMADIL SREDNJEVEKOVNA DRAGOCENOST PRILAZ PIRAMIDI POSMRTNI OSTACI STARI 1000G. TORBA MARIHUANE
Scroll to Top