mesto za vašu reklamu

vaša reklama

DA LI ZNATE GDE JE NAJTIŠE MESTO NA SVETU?

U potrazi ste za mirom i potpunom tišinom? Gluva soba u laboratoriji „Orfild” u Mineapolisu, SAD, pravo je mesto za vas! Godine 2008. ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kao najtiše mesto na svetu. Toliko je tiho da za manje od sat vremena može dovesti do ludila osobu koja u njoj sedi.

Gluva soba je sagrađena tako da u potpunosti poništava kako zvukove iz spoljašnjosti, tako i one proizvedene iznutra. Sastoji se iz dve sobe, smeštene jedna u drugoj: unutrašnja soba, srce čitave strukture, izolovana je od ostatka sveta slojem fiberglasa debelog jedan metar, dok su njeni zidovi presvučeni zanimljivom trodimenzionalnom oblogom od sintetičke pene, koja može da razbije i upije 99% zvučnih talasa.

Merenja u unutrašnjosti sobe utvrdila su da njen intenzitet zvuka iznosi -9,4 decibela. Kako bismo imali predstavu o tome šta to znači, dovoljno je znati da najmanja jačina zvuka koje je ljudsko uho svesno iznosi 0 decibela i da jačina zvukova koji se obično čuju u našoj spavaćoj sobi noću iznosi 30 decibela.

Kada osoba uđe u sobu, postaje jedini izvor zvuka u njoj. Nakon što se naše čulo zvuka navikne na potpunu tišinu, počinje da opaža sve zvukove koje proizvodi naše telo: otkucaje srca, protok krvi u venama, vazduh koji ulazi i izlazi iz naših pluća. Iskustvo može biti toliko intenzivno da dovodi do gubitka fizičke i psihičke stabilnosti.

Stiven Orfild, koji je osmislio ovu sobu, objašnjava da se u njenoj unutrašnjosti, nakon što se ugase svetla, može doživeti potpuno odsustvo čula. Novinari i osobe koji su odlučili da probaju da borave u njoj, kratko su izdržali: neki samo na nekoliko sekundi, a neki petnaest minuta, posle čega su bili pod uticajem klaustrofobije, mučnine, napada panike i slušnih halucinacija. Rekord u najdužem boravku u gluvoj sobi, od čak 45 minuta, drži pisac Džordž Foj, ljubitelj tihih mesta.

Da li biste se usudili da uđete u ovu sobu i ostanete sami u njoj?

ZVUK Latest news
Scroll to Top