mesto za vašu reklamu

vaša reklama

DA LI BISTE PROBALI KROFNE OD ŠPAGETA?

Kada pomislite na krofnu, sigurno nemate viziju o krofni napravljenoj od špageta. Okrugla, šuplja ili punjena kremom, prelivena čokoladom, posuta šarenim mrvicama – idealna je predstava o krofni. No, za one koji su naklonjeni ovoj omiljenoj poslastici, a ujedno su i veliki ljubitelji paste, osmišljeno je nešto potpuno novo i nesvakidšnje. Pomama za „hibridnim” krofnama je započela u Italiji.

Mešanjem italijanske pikantne testenine sa popularnim američkim kolačem „Pop pasta" (engl. Pop Pasta) došlo je do novog „izuma” – krofne od špageta. Ovo jelo su osmislili Luiđi Fiorentino i njegova žena, Emi Garđulo, inspirisani pitom od špageta (ital. frittata di spaghetti). Prema napolitanskoj tradiciji, pita od špageta je jelo koje se sprema od ostataka testenine koji se kombinuju sa jajima i sirom, a zatim se prže. Špagete se tradicionalno spremaju u obliku velikih kolutova pite, a onda se seku na kriške.
Prema rečima Fiorentina i Garđulove, krofne su savršena hrana koju možete poneti na piknik ili na plažu, a odličan su izbor i za užinu na poslu ili u školi. Pogodne su da ih nosite sa sobom jer su dovoljno male da možete da ih držite u ruci.

Ove zanimljive hibridne krofne prave se od sledećih sastojaka:
Aglio e Olio Pop (špagete sa parmezanom, jajima, maslinovim uljem, belim lukom i začinima);
Red Sauce Pop (sa pireom od paradajza);
Zucchini Pop (od tikvica);
Carbonara Pop (sa slaninom);
Bolognese Pop (sa pireom od paradajza i mlevenom junetinom).

Iako je ovo jelo kombinacija špageta i krofni, ne možemo ga nazvati pravim hibridom. Na skali između kolača kronat (engl. cronut) i „ramen burgera”, krofna od špageta više naginje ka ramen burgeru. Za razliku od kolača kronat, koji je i krofna i kroasan, u ovom jelu se ne mešaju sastojci oba jela. Ova testenina-pecivo je u obliku krofne (kao što je ramen burger, koji se sastoji od ramen nudli, u obliku lepinje za hamburger).
Italijani su pokušali da svoje tradicionalno jelo od paste iskombinuju sa omiljenom američkom poslasticom, popularnom širom sveta. Ljubitelji krofni će se sigurno složiti sa tim da krofna od paste nije čak ni poslastica, pa ne može ni da se nazove krofnom u pravom smislu te reči. S obzirom na to, nije iznenađujuće što su mišljenja o ovom specijalitetu podeljena – neki jedva čekaju da ih probaju, dok se drugima ova ideja nimalo ne dopada.

TESTENINA TESTO KROFNE
Scroll to Top