mesto za vašu reklamu

vaša reklama

DA LI BISMO PREŽIVELI ZOMBI APOKALIPSU

Ako ste već pogledali bilo kakav film o zombi apokalipsi, znate da su obično stvari za preživljavanje konzerve hrane, auto (najbolje oklopni) i naravno bilo kakvo oružje - najčešće je to motorna testera. To bi bio scenario iz filma, ali šta bi bilo ako bi se to desilo u stvarnosti? Kakva bi bila naša šansa za preživljavanje, ako bi izbio zombi virus? Tim pitanjem su se bavili studenti iz Univerziteta u Lejšestru u Engleskoj.
Svoja istraživanja su studenti objavili u časopisu „Žurnal fizike”, posvećen raznim zanimljivim studentskim temama. Kada su studenti počeli da se bave ovom temom, bazirali su se na statistici i zadržali su se na brojkama - koliko bi otprilike bilo preživelih nakon prvih dana napada. U prvom pokušaju su saznali da je šansa da zombi svakoga dana nađe jednu zdravu osobu i inficira je zombi virusom 90%. Nakon 100 dana od izbijanja zombi apokalipse, na našoj planeti bi postojalo samo 273 zdrava čoveka. To znači da bi „zombijima” trebalo samo 100 dana da naprave konstantu 1 zdrav čovek naspram million zombija.
To su zanimljive brojke, ali studenti su za njihovo brojanje iskoristili model SIR. To je naučni model koji naučnici i doktori koriste pri brojanju širenja takve vrste epidemije u čitavoj populaciji. Do kraja formule su iskomponovali faktor koji reprezentuje šansu da se preživeli ne zarazi odmah, ali pod uslovom da nauči da rukuje oružjem i tako da se brani protiv zombija.
No, studija nije išla u tom smeru, već upravo suprotno. Ako bi određeni broj ljudi preživeo i vremenom našao lek ili način izbegavanja zombija bez daljih gubljenja na živote zdravih ljudi, ta grupa bi dokazala ponovo pokretanje i funkcionisanje civilizacije i postepenim koracima bi ponovo naselili celu planetu.
Doktor Mervin Roj, učitelj te grupe mladih naučnika iz Leijšesterskog univerziteta i sa katedre za fiziku i astronomiju, naveo je da svake godine postoji neki vid organizacije koji kod studenata podstiče kreativnost, a istovremeno ih zabavlja, obrazuje i unapređuje zahvaljujući ovakvim i sličnim, zanimljivim istraživanjima.

PREŽIVLJAVANJE APOKALIPSA ZOMBI ČOVEČANSTVO
Scroll to Top