mesto za vašu reklamu

vaša reklama

Venecija u Holandiji

Mislite da je Venecija, renesansni grad mostića i rečnih kanala, jedinstvena na svetu?

Ukoliko prilikom obilaska Venecije doživljavate neponovljiv užitak, obradovaće vas vest da slično mesto postoji i u Holandiji. Ljubitelji venecijanskog načina života, selo Githorn, koje se nalazi 120 km severoistočno od Amsterdama, pravi je izbor za sledeće putovanje za vas.

Ovo selo se nalazi u Holandiji i do njega je nemoguće doći automobilom. To je malo bajkovito mestašce u kome niko nikuda ne žuri, jer putevi tamo jednostavno ne postoje. Zamena za puteve su rečni kanali, pa ovde možete da čujete samo šum reke preko koji prolaze čamci. Kanali nisu postojali oduvek, već su se formirali vekovima. Trenutno se ovde nalazi 176 mostova. Selo Githorn izgleda kao mala kopija italijanske Venecije.

Githorn je postao turistička destinacija posle 1958. godine, kada je tu snimljena poznata holandska komedija Fanfare. Ovde ćete takođe naći i restoran sa istim imenom The Fanfare.

Ovo selo je neobično iz više razloga. Njegova arhitektura je ista kao i pre 200 godina. Kroz samo srce sela vodi glavna ulica Graht. Ova ulica se naizgled ni po čemu ne razlikuje od „običnih ulica”. Ima svoje raskrsnice, sporedne ulice, parkinge. Međutim, ona je, kao i ostale ulice u ovom zanimljivom selu, pod vodom. U starom delu sela se ne nalaze nikakvi putevi, a biciklističke staze su nedavno postavljene. Čovek je ovde osuđen na svoje noge ili na čamac. U ovom gradu ne postoji auto-servis.

Najveći deo saobraćaja odvija se preko reke, čamcima, bez kojih bi život u selu bio nemoguć. Služe za prevoz sena sa polja i krava na pašu, a njima se ide i u crkvu i školu. Ovim čamcima se vozi na hiljade fasciniranih turista, koji tu dolaze od zime do proleća.

Danas se Githorn nalazi u sklopu prirodnog rezervata De Wieden. Pored retkih vrsta ptica koje su nastanile ove prostore, tu možete da vidite i divlje orhideje. Odmah iza sela se nalazi veliko jezero Bovenwijde, na kome se surfuje ili vozi motornim čamcima. Pored samog sela, za turiste je interesantna i činjenica da se na čamcima mogu organizovati izleti u okolini Githorna. Na primer, možete posetiti muzej Olde Maat Uus iz 1880. godine. Za kolekcionare je naročito zanimljivo da ovde mogu naći veliku kolekciju dragog kamenja i minerala.

Ono što je još zanimljivo za Githorn je da ovde živi skoro 3000 ljudi. Selo se nalazi na visini od ispod jednog metra nadmorske visine. Dužina ovog sela iznosi samo 7 km. Zimi, kada se reke zamrznu, ljudi se kreću na klizaljkama. Međutim, ova pojava je sve ređa, jer su zime sve toplije.

Do ovog mesta možete stići autobusom iz Roterdama za tri sata i iz Amsterdama za dva i po sata, a u samom mestu postoje i organizovane ture za obilazak. I ne zaboravite, predvečernje šetnje su najlepše.

HOLANDIJA VENECIJA SELO GITHORN REČNI KANAL ČAMAC GRAD KAO VENECIJA
Scroll to Top