mesto za vašu reklamu

vaša reklama

U KAKVOJ SU VEZI NARUKVICE PRIJATELJSTVA SA INDIJSKIM FESTIVALOM?

Dečija prijateljstva se najlakše sklapaju i ostaju u najlepšem sećanju. Tako su se dve devojčice sprijateljile na letovanju u Španiji, a jedna od njih je drugoj poklonila za uspomenu jarkocrvenu narukvicu od kanapa. Devojčica ju je nosila dok se nije pokidala, ali sećanje na nju je ostalo i nakon toga.

Pre nekoliko godina, prilikom posete Jerusalimu, gde narukvica prijateljstva ima u prodaji, majka je devojčicu zamolila da donese nekoliko komada, posebno onih dekorisanih plavim okom protiv uroka i znakom Hamsa (otvorena desna ruka koja se kroz istoriju koristila kao znak za zaštitu i kao odbrana protiv uroka). Želela je da ih pokloni svojim prijateljima kao izraz velike naklonosti.

Poklanjanje narukvica prijateljstva je postalo popularno sedamdesetih godina u Južnoj Americi, ali će vas iznenaditi saznanje da ona zapravo potiče iz Kine, i to iz perioda od 481. do 221. godine pre nove ere.

Danas je festival Rakhi — slavlje ljubavi između braće i sestara i između voljenih.
Poznat i pod imenom Rakša Bandan, što znači „čvor zaštite”. Tokom ovog festivala odvija se ritual u kome sestra vezuje obojenu svilenu narukvicu oko ruke svog brata kao simbol ljubavi prema njemu, dok njegovo prihvatanje te narukvice pokazuje da je spreman da ponudi doživotnu zaštitu zauzvrat. Često se naziva prosto Rakhi, po nazivu ove ritualne narukvice. Ovaj ritual je pronašao put i do modernog društva.

Ne morate biti braća i sestre sa nekim da biste ga slavili, a bliski prijatelji mogu postati počasna braća i sestre tako što će obaviti ritual i prihvatiti rakhi. Zato britanska juvelirnica „Estli Klark” proizvodi narukvice prijateljstva inspirisane festivalom Rakhi. Svaka narukvica iz njihove „Biografi” kolekcije napravljena je od perlica od obojenog dragog kamenja i svaka ima drugačiji privezak sa jedinstvenim značenjem, uključujući i svevideće oko za Mudrost, tako da možete izabrati narukvicu koja vam najviše odgovara za sebe ili za prijateljicu. Tako nežne, a tako šarene, ove narukvice govore toliko toga — samo njihovo prisustvo na vašem zglobu govori svetu da vas neko voli. To je simbol koji se razume gde god da ste u svetu i pokreće lavinu prelepih sećanja.

Festival Rakhi se slavi kad je pun mesec, u mesecu Šravana lunarnog kalendara, koji ove godine pada 18. avgusta. Preporučujemo vam da ga proslavite na svoj način — sa najbližom osobom i originalnim narukvicama.

INDIJA PRIJATELJSTVO PRAZNIK NARUKVICE RAKHI
Scroll to Top