mesto za vašu reklamu

vaša reklama

OSTRVO ZEČEVA – RAJ ZA LJUBITELJE ŽIVOTINJA

Volite životinje? A zečeve? Možda još uvek niste čuli za ovo mesto, delom zato što je neko vreme bilo izvan dometa javnosti, ali ćete se sigurno oduševiti ovim rajem za zečeve, a i ljude koji ih vole. Naime, reč je o jednom ostrvu u Japanu koje je na neko vreme izbrisano sa mapa.

Okunošima je ostrvce smešteno između Hirošime i Šikokua. Zauzima 700.000 kvadratnih metara koje su „kolonizovali” pripadnici zečje populacije. Njihov broj stalno raste i procenjuje se da ih ima preko tri stotine. Brojnim posetiocima je dozvoljeno da ih hrane i maze kad god i koliko god žele. Obično se svi dive njihovoj pitomosti i uživaju u mamljenju malenih zečeva šargarepama koje mogu kupiti na svakom ćošku. Dobra turistička atrakcija, zar ne? Međutim, ovi zečevi nisu samo pravi turistički hit, već su i veoma korisni. Naime, oni pomažu u održavanju ekosistema Okunošime i uspešno smanjuju broj parazita i štetnog bilja.

Pored mnogobrojnih zečića, ovo ostrvce je poznato i po svojoj burnoj istoriji. Tokom Drugog svetskog rata, bilo je tajna lokacija na kojoj je japanska vojska proizvodila bojne otrove. O značaju ovog ostrva svedoči i činjenica da je zbog poverljivosti Okunošima bila izbrisana sa mnogih mapa. Mali broj vojnika znao je za njeno postojanje. Neki izvori tvrde da ovoliki broj zečeva nastanjuje Okunošimu jer su ih baš u tom periodu masovno donosili kako bi testirali efekte otrovnih gasova. Možemo samo da se nadamo da ovo nije slučaj. Svakako stoji to da turisti mogu posetiti i muzej otrovnih gasova, koji je otvoren još davne 1988. godine.

U svakom slučaju, ostrvo Okunošima je vraćeno na mape, čak je postalo prilično poznato zahvaljujući svojim malim „stanovnicima”. Raj za turiste, a i zečeve. Možda čak i za ljubitelje istorije. Svakako, ovo jedinstveno ostrvo zečeva bi možda mogla biti vaša sledeća turistička destinacija.

JAPAN TURISTI OSTRVO ZEČEVA PREKO 300 MAŽENJE HRANA NA SVAKOM ĆOŠKU SUZBIJAJU PARAZITE MIRAN ŽIVOT ZEČEVI
Scroll to Top