mesto za vašu reklamu

vaša reklama

NEMOJTE KUPITI NOVI KAPUT, KUPITE VOZNU KARTU!

Dokazano je da nas putovanja čine srećnijim od materijalnog bogatstva.

Postoje ljudi koji mogu da spakuju ceo svoj život u jedan kofer. Sve što oni poseduju su samo „osnovna sredstva za preživljavanje”. Putuju od mesta do mesta i mnogo su srećniji od većine koja zadovoljstvo pronalazi u sticanju materijalnog bogatstva.

Uvek kada kupimo nešto materijalno, ma koliko čeznuli za tim, vremenom postepeno dolazi do pada našeg zadovoljstva. Sve te stvari koje su nas kratko činile srećnim odjednom postaju obične i nezanimljive. Kada kupimo nešto novo, osetimo navalu endorfina, ali samo na kratko. To je ciklus bez kraja.

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Korneli je ponudilo način da se prekine taj beskrajni krug. Profesor psihologije Tomas Gilovič otkrio je da osećamo jednaku navalu hormona sreće kad kupimo nešto novo i kad putujemo. Međutim, dok naše raspoloženje nakon kupovine brzo opadne, uspomene sa putovanja nas dugo usrećuju. Posete raznim područjima, izleti, sticanje novih veština ili ekstremni sportovi ‒ sve to su idealni izvori endorfina.

I onda kada nas novi telefon ili novi auto zaista učine srećnim, ne zaboravimo da se radi o stvarima koje se istroše i izađu iz mode. Međutim, sećanja na putovanja i lepi dani provedeni sa prijateljima nikada neće izbledeti i uvek će nas činiti srećnima.

PUTOVANJA SREĆA BOGATSTVO NOVA ISKUSTVA NEOPISIV OSEĆAJ
Scroll to Top