mesto za vašu reklamu

vaša reklama

KAKAV TRAG U VREMENU OSTAVLJA ZGRADA PREKRIVENA EMOTIKONIMA?

Sigurni smo da znate da su u Egiptu grobna mesta vladara prekrivali hijeroglifima i komplikovanim slikama namenjenim sahranama. Majanski hramovi su takođe namalterisani glifima koje savremeni arheolozi i dalje pokušavaju da odgonetnu. Ali, kako će budući arheolozi pamtiti današnju arhitekturu? Kako Džejms Vinsent navodi za časopis „Verdž”, holandska zgrada prekrivena emotikonima predstavlja fizički prikaz jedne od najvažnijih ikonografija ovog doba.

Ova zgrada koja se nalazi u Amersfortu, u Holandiji, izgleda poprilično obično na prvi pogled, dok ne priđete malo bliže i ne vidite da je etalonirana sa 22 emotikona od betona. To je rad Šangiza Tehranija i holandske arhitektonske firme „Atika”.

Zašto se mučiti da prekrijete običnu zgradu emotikonima koji se smeše, krevelje i mršte? Sve je to zarad savremenosti.
Tehrani je izjavio da je to ekvivalent klasičnoj formi arhitekture za koju se korisitila kraljevska dekoracija i da su emotikoni sa aplikacije „whatsapp“ dali širok spektar lica koja su se mogla izabrati.

Emotikoni govore mnogo o trenutnoj kulturi. Ove slike su prvobitno izmišljene za potrebe japanskih mušterija tokom 90-ih godina, ali emotikoni vuku korene još od mnogo ranijeg perioda.

Iako su navodno univerzalni, emotikoni naglašavaju brige i interese onih koji ih koriste. Na primer, emotikoni koji će se uskoro pojaviti na tržištu će uključivati i zastavu Velsa, lica neutralnog roda, osobu koja doji bebu kao i osobu koja nosi hidžab. Sva ova četiri primera su od ključne važnosti za razvijanje izražavanja o nacionalnom identitetu, rodu, feminizmu i religiji.

Naravno, besmisleni emotikoni poput osobe koja diže ruke u znak slavlja nisu dospeli na ovu zgradu, a ova 22 izabrana ni ne obuhvataju ceo spektar emotikona.
Možda će lingvisti u budućnosti biti u stanju da dešifruju ponešto o opsesiji 21. veka tekstom i izražavanjem sa ove zgrade u Holandiji, ako izdrži test vremena.

HOLANDIJA KULTURA Latest news
Scroll to Top