mesto za vašu reklamu

vaša reklama

999 STEPENIKA VAS VODE DO „VRATA RAJA” U KINI

Imate slabo srce? Bojite se visina? Šta kada biste baš taj strah morali da prebrodite da biste se našli pred vratima raja? Srećom, ovo nije priča o životu posle smrti, već je reč o staklenom šetalištu sačinjenom od 99 vijugavih serpentina i 999 stepenika ispod kojih je kanjon. Proći ovom stazom nije baš zanemarljiv napor, ali je nadoknađen prelepim prizorima koje nudi planina Tjenmen u Kini, a koju lokalno stanovništvo zbog procepa u samoj planini smatra prolazom u drugi svet zbog čega je i dobila naziv „Vrata raja”.

Samo za hrabre: U blizini grada Džangđađi u provinciji Hunan, na vrhu planine nalazi se jedna upečatljiva prirodna pećina u obliku luka, 30 metara visoka i 70 metara duboka. Ova jedinstvena stenovita formacija najverovatnije potiče iz 263. godine, kada se nakon prirodne katastrofe urušila tavanica pećine ostavivši otvor u steni i stvorivši impozantan prizor koji Kinezi tumače kao „simbol Božijeg prisustva na zemlji”. Poseta „Vratima raja” iziskuje znatan fizički napor. Da biste mogli da im se divite, potrebno je prvo da autobusom prođete vijugave serpentine uz planinu pa da se popnete strmim stepeništem koje broji čak 999 stepenika. Upravo zbog toga je, nimalo slučajno, ova staza nazvana Tongtjen, odnosno „Put do neba”. Ukoliko ne želite peške da se penjete, možete iskoristiti najdužu žičaru na svetu, takozvanu „Tianmen Mountain Cable”, koja za 20 minuta pređe oko 7,5 kilometara.

Ipak, to nije sve! Avanturisti se mogu prošetati staklenom stazom duž istočne padine planine Tjenmen na visini od 1430 metara iznad ambisa. Ova staza je slikovito nazvana „Put vere” i morate je preći u nazuvkama da ne biste ogrebali staklo. Uprkos svom položaju i izgledu, ova prozirna staza, dužine 60 metara, debljine 6 centimetara i širine manje od metra, potpuno je bezbedna: „Turisti se mogu šetati, trčati ili čak skakutati, jer je staza od kaljenog stakla”, uverava nas Tjen Huilin iz turističke agencije planine Tjenmen. Ostaje samo da se pitamo kako li je ljudima koji staklenu stazu sa pogledom na ambis svakodnevno održavaju, a verujemo da im i pored potvrde da je staza sigurna, svakako nije svejedno!

KINA PLANINA PRIRODNE LEPOTE PENJANJE VRATA RAJA SAMO ZA HRABRE
Scroll to Top