mesto za vašu reklamu

vaša reklama

10 GEOGRAFSKIH ČINJENICA KOJE ĆE VAS IZNENADITI

Koju ste ocenu imali iz geografije u osnovnoj školi? Iako je to možda bila petica, predstavljamo vam 10 zanimljivosti o državama i kontinentima o kojima možda nikada niste razmišljali.

Afrika zauzima centralnu poziciju
Afrika je jedini kontinent koji se prostire na sve četiri strane: sever, jug, istok i zapad, ako se uzme u obzir podela zemaljske kugle koju prave ekvator i Grinič.

Aljaska je istovremeno i najzapadnija i naistočnija zemlja
Severozapadna zemlja SAD-a toliko se prostire ka zapadu da, paradoksalno, stiže do istočne hemisfere. Stoga, Aljaska je najistočnija zemlja SAD-a.

Čimborazo je bliži svemiru od Everesta
Očekuje se da je Mont Everest (8.848 m) „Krov svetaˮ, iliti najviša tačka Zemlje, najbliži svemiru. Ali ako uzmemo u obzir to da je Zemlja blago spoljoštena na polovima, uviđamo da države koje se nalazi na ekvatoru, kao što su Kenija ili Ekvador, više idu u vis. Zato je vulkan Čimborazo (6.310 m) u Ekvadoru najbliži zvezdama.

Antarktik čuva skoro svu slatku vodu planete
90% rezervi slatke vode Zemlje sadržano je u ledenom Antarktiku, koji se prostire 14 miliona kvadratnih kilometara i ima zapreminu od 30 miliona kubnih kilometara leda. Eto zbog čega su vesti o njegovom topljenju zabrinjavajuće.

Kina se graniči sa 14 zemalja
Ako Rusija drži prvo mesto po veličini, Kina je zemlja sa najvećim brojem država sa kojima se graniči: Indija, Pakistan, Avganistan, Tadžikistan, Kirgistan, Kazahstan, Mongolija, Rusija, Severna Koreja, Vijetnam, Laos, Mijanmar, Butan i Nepal.

Kanada ima više jezera od svih ostalih država na svetu zajedno
9% površine druge najveće države sveta čine jezera. 30 hiljada ovih jezera ima površinu veću od 3 kvadratna kilometra, a ne postoji tačan broj onih manjih, koja su nastala u brojnim zemljinim udubljenjima. To su najčudnija jezera na svetu.

Tri zemlje su u potpunosti okružene drugom državom
U pitanju su zemlje koje su u potpunosti „zarobljeneˮ, bez izlaza na more, nekom drugom državom (tehnički definisane kao enklave). Dve se nalaze u Italiji – San Marino i Vatikan. Treća je Lesoto u Južnoafričkoj Republici.

Najhladnije mesto na svetu je...
Vostok, na Antarktiku. Ovde je srednja godišnja temperatura -55,3 °C, ali tokom polarne noći (koja traje od aprila od avgusta) temperatura dostiže -75,4 °C (izmerena u avgustu 1987), a ponekad je srednja temperatura -70 °C.

Mesto sa najkraćim imenom
Zove se Å („rekaˮ, u skandinavskim jezicima) i nalazi se u Norveškoj i Švedskoj. Znakovi na putu koji na nju upozoravaju se često menjaju jer ih turisti kradu. Što se najdužih naziva tiče, ima više kandidata, ali među prvima su pronašli Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch u Velsu: ime jednog grada, koje sadrži 58 slova, a prevodi se kao „Crkva Santa Marija u dolini belog lešnika, blizu brzaka i crkve San Tysilio u blizini crvene pećineˮ. Ime je preteško izgovoriti, ali nije nemoguće, kao što je dokazao novinar Kanala 4 u Velikoj Britaniji, koji ga je izgovorio tokom vremenske prognoze.

Australija nema najdužu obalu na svetu
Iako je Australija u potpunosti okružena vodom, Кanada je ta koja ima najdužu obalu od 224.781 km, dok Australija ima 25.750 km obale. Na listi zemalja sa najdužim obalama našle su se Indonezija, Grenland, Rusija, Filipini i Japan. Dužina obale vrlo zavisi od metode kojom je merena, kao i od instrumenata koji se koriste za merenje. Ali uprkos tome, klasifikacija se ne menja.

ČINJENICE IZNENAĐENJE GEOGRAFIJA KONTINENTI DRŽAVE
Scroll to Top