mesto za vašu reklamu

vaša reklama

MAJA ROGAN OTKRIVA TAJNE TURISTIČKIH VODIČA

Maja Rogan je turistički vodič koji svom gradu i turistima pristupa veselo i otvoreno, pokazujući im Srbiju i Beograd na zanimljiv, povremeno neočekivan i smešan, ali svakako vrlo poučan način. Želeći da podeli sa javnošću svoja iskustva sa turistima, odlučila je da napiše i izda dve knjige kratkih priča: „Turistički vešeraj” i „Turistički tartufi”, čiji je izdavač ona sama, a mogu se pronaći u knjižari „Papirna krila” u Knez Mihailovoj ulici broj 35.

JAHANJE SLONOVA ‒ TURISTIČKA ATRAKCIJA ILI UGROŽAVANJE ŽIVOTINJA?

Egzotične životinje kod nas često bude ogromnu radoznalost, pa možemo sanjati o tome da vidimo žirafu, pomazimo krokodila ili da jašemo slona. Veliku radoznalost kod turista budi upravo poslednja aktivnost. U nastavku sledi nekoliko razloga zasto je ovaj način interakcije sa divljom životinjom pogrešan.

1. Slonovi su zabranjeni u turističkoj industriji

OSTRVO ZEČEVA – RAJ ZA LJUBITELJE ŽIVOTINJA

Volite životinje? A zečeve? Možda još uvek niste čuli za ovo mesto, delom zato što je neko vreme bilo izvan dometa javnosti, ali ćete se sigurno oduševiti ovim rajem za zečeve, a i ljude koji ih vole. Naime, reč je o jednom ostrvu u Japanu koje je na neko vreme izbrisano sa mapa.

NAJPOZNATIJE DESTINACIJE IZ SASVIM NOVOG UGLA POSMATRAČA

Degustacija kubanskih jela u Majamiju, upoznavanje centra Praga laganim korakom – to su već tradicionalni načini za upoznavanje novog grada. Da bi se osećali kao pravi stanovnici tog mesta, mnogi turisti su u potrazi za novim sredstvima. Mapa i turistički vodič grada više nisu dovoljni posetiocima koji ne žele da idu „već utabanom stazomˮ.

BAKŠIŠ - BONTON ZA NEUPUĆENE

Svi se na putovanju zapitamo kome i kolike napojnice treba ostaviti (potajno se moleći da je to jedna od onih kultura u kojoj je davanje bakšiša uvredljivo). Skajskener, sajt namenjen putovanjima, poželeo je najzad da razreši čestu nedoumicu među turistima kada je reč o napojnicima. Pitanje koliko treba ostaviti taksisti, konobaru ili vodiču stalno se postavlja. Prema ispitivanjima, 53% ljudi ne zna koliko je ,,dovoljno”. Stoga je Skajskener objavio listu napojnica u procentima, u državama u Evropi i preko Atlantika, a listu otkriva francuski list ,,Le Figaro”.

Scroll to Top