mesto za vašu reklamu

vaša reklama

ŠTA SE DEŠAVA SA UKRADENIM PAMETNIM TELEFONOM?

Find My Phone je kratak film kroz koji se prati kretanje jednog ukradenog pametnog telefona i govori nam o intimnom odnosu koji tehnologija uspostavlja sa našim životima i opasnostima kojima nas izlaže.

Film nije puka reportaža, već društveni eksperiment, čiji je rezultat Find my phone, dokumentarac koji je napravio Antoni van der Mer, holandski student filma, a koji je za samo nedelju dana na YouTube-u pogledalo više od 4 miliona korisnika.

Kako je i sam autor film bio žrtva krađe pametnog telefona, na pamet mu je palo da su sve informacije koje su se nalazile u telefonu sada na milosti nekom strancu, odlučio je da dođe do suštine ovog problema.
Instalirao je softver za praćenje na novom pametnom telefonu, a potom sačekao da bude ukraden kako bi pratio njegovo kretanje.
Rezultat tog praćenja je film koji daje osvrt na složene teme kao što je odnos između tehnologije i privatnosti, a čiji smo protagonisti upravo mi.

Za ovaj društveni eksperiment Antoni je odlučio da se ne uzda u standardna rešenja zaštite, poput GPS praćenja ili daljinskog blokiranja, od kojih je lako izolovati se, već je odabrao aplikaciju za Android, Cerberus, pomoću koje mogu da se prate audio i video snimci sa uređaja i fotografije, a da to korisnik ne primeti.

Antoni je tako prešao, možda nesvesno, iz žrtve u progonioca. Zabrinut zbog činjenice da bi lopov mogao da naruši njegovu privatnost gledajući njegove slike, video zapise, poruke i kontakte koji su se nalazili u pametnom telefonu, počeo je da radi to isto, prateći nekoliko puta na dan kretanja te individue, čitajući njegove poruke, prisluškujući njegove razgovore. Sve dok nije počeo da se saoseća sa tim čovekom.

Film emotivni vrhunac dostiže kada se pogledi Antonija i lopova sretnu. Naime, to čini prekretnicu u strukturi priče. Susret će otkriti mladom reditelju realnost potpuno drugačiju od one koju je sebi stvorio preko digitalnih fragmenata tog, “špijuniranog” života.

Kraj filma postavlja više pitanja nego što daje odgovora.
Savremeni svet u kojem živimo, umrežen i digitalan, s jedne strane je naizgled suviše transparentan, a s druge potpuno nerazumljiv i neprobojan. Konstantno smo izloženi tuđim pogledima, a u isto vreme ono što možemo da saznamo je možda samo minimalni i varljivi delić jedne mnogo veće i složenije slike.

Odnos koji svakodnevno održavamo sa tehnologijom je zapravo nešto toliko intimno da beži našoj zavisničkoj percepciji. Pa ipak, da bismo razumeli koliko su život i tehnologija neraskidivo povezani i kojim nas rizicima ta povezanost izlaže, dovoljno je da se unutar ove navike pojavi pukotina, makar bila banalna, kakva je na primer krađa pametnog telefona.

PAMETNI TELEFONI PRIVATNOST DRUŠTVENI EKSPERIMENT PRAĆENJE
Scroll to Top