mesto za vašu reklamu

vaša reklama

SAT KOJI ODBROJAVA POSLEDNJE SEKUNDE VAŠEG ŽIVOTA

Sada postoji sat koji nas podseća na jedini termin koji ne možemo da otkažemo. Njegovo ime je Tiker, i on odbrojava minute, čak i sekunde pre nego što ćemo se suočiti sa smrću.

Takozvani „sat smrti” nije morbidno depresivan kao što se čini. Izumitelj ovog sata, Fredrik Kolting, veruje da Tiker ima upravo suprotan efekat inspirišući i motivišući ljude da „žive bolje”.

Tiker je nastao iz želje da se shvati način na koji će se iskoristiti prihvatanje ove informacije, kako bi se podstakle pozitivne promene u nečijem životu. „Verujem da ćemo više ceniti život, ako smo svesni smrti i sopstvenog isteka trajanja”, kaže Kolting.
On takođe smatra da bi pojam vremenske oznake „upotrebiti do” trebalo da ima više simbolično značenje i može služiti kao praktični podsetnik da obratimo pažnju na neke česte postojeće pojave, poput: „Iskoristi vreme najbolje što možeš”, „Samo se jednom živi” i slično. „Svako se u ovome može pronaći jer je univerzalno. Takođe, živimo u stresnijem vremenu, uz neprestanu vezanost za kancelarijske mejlove, a Tiker nam može biti podsednik da treba da ostanemo čvrsto na zemlji i da se prisetimo šta nam je bitno u životu”, navodi Kolting.

Kako bi došli do procene koliko je nekome ostalo vremena da živi, korisnici ispunjavaju upitnik koji je osmišljen da dodaje ili oduzima godine na osnovu vaše trenutne starosti, navika i drugih faktora koji se odnose na zdravlje. Tačno vreme smrti može biti programirano u ovaj sat, nakon čega konačno odbrojavanje počinje.

Međutim, način na koji Tiker računa „rok trajanja” pojedinca, u najboljem slučaju je površno naučni. Iako je upotreba takozvanih kalkulatora dugovečnosti dostigla neku verodostojnost među istraživačima, neki stručnjaci, kao što je statističar osiguravajućeg zavoda, Stiv Vernon, iz Centra za dugovečnost na Univerzitetu na Stenfordu, upozorava da ljudi ne treba previše da se oslanjaju na ovakve približnosti, pošto postoje velike šanse da će živeti izvan procena.
Kao primer koliko su ovakve formule netačne, Vernon je oprobao popularne onlajn kalkulatore kompanije za životno osiguranje „Nortvestern Mjutual Lajf” i kalkulatore na veb-sajtovima livingto100.com i bluezones.com. Njegovi rezultati su bili 95, 101 i 95, 6 godina. U svakom slučaju, verovatno je najbolje ne posmatrati ovaj generisani datum kao konačni rok.

Ideja o ovom satu može se posmatrati kao jedan pametan trik, koji će prodati sasvim osnovni digitalni ručni sat za 39 dolara, jer on pokazuje i lokalno vreme.

Reakcije medija kreću se od blago zaštitničkih do rugajućih . Bloger Džordan Kruk komentariše da sviđanje Tikera dolazi zbog toga što je on „neprestani podsetnik da treba da izađemo napolje i živimo život srećno”. S druge strane, reporter za tehnologiju magazina „Tajm”, Dag Amot, podrugljivo je izjavio da će postavljati svoj tajmer za svaki utorak i onda će se manijakalno cerekati dok ponovo obmanjuje smrt.

Neki od vas će se možda setiti poznatog početnog govora pokojnog Stiva Džobsa, koji je široko distribuiran 2005. godine. On je spomenuo kako bi svako jutro pogledao u ogledalo i upitao se šta bi radio da mu je taj dan poslednji. Zasigurno mu nije bio potreban neki uređaj da ga neprestano podseća da dragocene sekunde njegovog života prolaze, kako bi iskoristio vreme najbolje što može ili da posmatra situacije onakve kakve jesu.

Ali nekima od nas ovaj uređaj je potreban.
„On je deo našeg života, bez obzira na to da li nam se sviđa ili ne, a ako možemo da naučimo kako da koristimo Tiker i kako da se nosimo s činjenicom o smrti u našu korist dok smo živi, mogli bismo postati srećniji i bolji. To nikome ne može naškoditi”, izjavljuje Kotling.

SAT ŽIVOT SMRT
Scroll to Top