mesto za vašu reklamu

vaša reklama

ROBOTI ĆE USKORO MOĆI DA PROTUMAČE NAŠE EMOCIJE?

Neki roboti imaju kamere koje posmatraju naš govor tela, kao i algoritme koji im omogućavaju da uoče naše raspoloženje.

Čak i ljudima koji su sposobni da primete najsitnije detalje i mikroekspresije tokom komunikacije teško je da protumače emocije neke osobe na osnovu gestova, intonacije ili izražavanja. Hrabro je pretpostaviti da jedan robot može to isto da uradi sa današnjim tehnološkim razvojem. Međutim, jedno je sigurno ― idemo ka tome.

Japanska firma „SoftBank Robotics” je 2016. godine pustila u prodaju android po menu „Biber”. On na osnovu tona nečijeg glasa može da spozna da li je osoba koja govori ljuta, tužna ili radosna. Ne samo da detektuje ove emocije i značenje određenog položaja tela, već ih i oponaša kombinujući glas, pokret očiju i određene pokrete glave. Uprkos ceni (pored početne cifre od skoro 2000 evra potrebno je uplatiti još 200 evra u roku od 36 meseci kako bi se pokrilo osiguranje, ažuriranja i tehnička služba) robot je bio rasprodat čim je pušten u prodaju.

„Biber” govori nekoliko jezika i uglavnom se koristi u japanskim tržnim centrima, gde priča sa klijentima ili ih navodi gde treba da idu da bi našli to što traže. Zabavlja i decu, priča im priče i pušta im edukativne igrice na svom ekranu.

Iako se radi o ograničenom broju robota, „Biber” je naznaka robota koji će se pojaviti za nekoliko godina, zahvaljujući napretku veštačke inteligencije i trodimenzionalne grafike. Ova tehnologija je pojednostavila analizu emocija na osnovu gestova ili intonacije u rečenicama. S obzirom na to da ćemo sa ovim mašinama ostvarivati interakciju pre svega preko glasa i neverbalne komunikacije, neophodno je da oni nauče da nas razumeju kao što to čini jedno ljudsko biće.

Primena ove tehnike prevazilazi robotiku. Asistenti u konverzaciji koje koristimo na mobilnim telefonima i kompjuterima uskoro bi mogli da detektuju naše raspoloženje dok razgovaramo sa njima, a mi bismo mogli da procenimo da li se smisao njihovih poruka menja ili ne. Davaće nam efikasnije odgovore, a možda će moći i da primete ako izgubimo strpljenje u slučaju da nas rezultati koje nude nisu ubedili.
 

TEHNOLOGIJA EMOCIJE ROBOTIKA ROBOT VEŠTAČKA INTELIGENCIJA
Scroll to Top