mesto za vašu reklamu

vaša reklama

RECITE ZBOGOM NOVČANIKU, PUNJAČU I KLJUČEVIMA

Da li ste se ikad zapitali mogu li se stvari bez kojih ne možete zamisliti svakodnevnicu zameniti, ili nestati? Ključevi, punjač, pa i novčanik polako ali sigurno postaju ipak zamenljivi.

Punjač – Postao je neophodan deo našeg života, ali uskoro bismo mogli da se snađemo i bez njega. Naime, Energous planira da do kraja 2017. godine izbaci na tržište bežični punjač koji bi mogao da puni mobilni telefon sa 3 metra razdaljine. Futurolozi su sigurni da će za 20 godina ova tehnologija biti toliko usavršena da će elektronski uređaji uvek biti napunjeni pomoću radio-talasa ili čak svetlosti. Ukoliko bi projekat jedne druge kompanije Wi-Charge uspeo, elektronski uređaji će se puniti preko ultracrvene svetlosti koja se pretvara u električnu energiju putem PV ćelija (solarnih ćelija) na uređaju.

Prenosna memorija – Da nam je pre nekoliko godina neko rekao da ćemo moći da živimo bez CD-a, DVD-a i USB-a, verovatno mu ne bismo poverovali. Ipak, sad su nam filmovi, muzika i video-igrice dostupne onlajn. Stoga ne iznenađuje mnogo što ćemo za nekoliko godina CD-ove i DVD-eve kupovati samo zato što želimo da imamo i fizičku kopiju.

Međutim, što se tiče knjiga situacija je drugačija. Naime, tokom 2015.godine u Americi je počela da opada prodaja digitalnih knjiga, dok je, sa druge strane, prodaja štampanih porasla. Tako da se još uvek ne zna kakva je njihova budućnost.

Novčanik – Novčanik će pasti u zaborav zato što, pre ili kasnije, jednostavno više nećemo imati šta da stavimo u njega. Možda ovo nekome zvuči kao šala, ali istina je da će novac postati virtuelan. Aplikacije kao što su Apple Pay i Samsung Pay već rade na tome da izbace iz upotrebe novčanice i kreditne kartice i teže plaćanju preko smartfona. Ako je istina da će 2025. ulicama kružiti automobili bez vozača, novčanik nam više neće služiti ni da u njega stavimo vozačku dozvolu. Dobra vest? Za razliku od novčanika, telefoni imaju razne sisteme zaštite kao i GPS te ih je mnogo lakše pronaći i sprečiti eventualne zloupotrebe u slučaju da ih izgubimo.

Ključevi – Još od doba starog Egipta navikli smo da zaključavamo svoju imovinu. Ali u narednih 20 godina ključevi, ovakvi kakve ih danas poznajemo, mogli bi da nestanu, odnosno da se transformišu. Uglavnom će biti elektronski ili digitalni, i moći će da otvaraju vrata koristeći blutut ili wi-fi. Ovakvi ključevi već se koriste u nekim hotelskim lancima. Ali postoji jedan problem: pametne elektronske ključeve moguće je hakovati.

Mašina za veš – Niko ne voli da pere veš, a dobra vest je da za 20 godina to možda više neće biti ni potrebno. Dve grupe naučnika, jedni u Kini 2012. a drugi u Australiji 2016., napravili su neku vrstu prekrivača od nanočestica koji se, kada je izložen suncu, ponaša kao izbeljivač. Australijski naučnici su pokazali da se tokom 30 minuta izloženosti suncu može dobiti kvalitetno pranje. Kako to funkcioniše? Svetlost pokreće metalne nanočestice koje se nalaze na površini i ta energija je u stanju da razgradi organske materije na tkanini i tako ukloni fleke. Problem bi mogao da se javi samo u zemljama gde nema mnogo sunca. U Londonu, na primer, veš mašine bi mogle da se koriste još dugo.

Pasvord – U teoriji, šifre su dobro rešenje za našu bezbednost. U proseku imamo od 5 do 10 lozinki, pa ih često zaboravljamo i onda moramo da ih menjamo. Ipak, za manje od 10 godina mogle bi da odu u zaborav. Razvija se tehnologija koja koristi razne biometrijske podatke koje je teško kopirati: skeniranje dužice oka, prepoznavanje glasa, prepoznavanje otiska (koje Apple već koristi na svom ajfonu), prepoznavanje lica (već prisutno na nekim smartfonovima), i slično.

Retrovizori – Sve više automobila koristi kamere, a od maja 2018. SAD će proglasiti njihovo korišćenje obaveznim kada se ide u rikverc. Kamere su sve jeftinije i nude širu preglednost, čak i u mraku, stoga će retrovizori postati nepotrebni.

Međutim, to nije sve. Neki smatraju da će i ogledala vremenom nestati iz naših domova i svakodnevnice, jer će ih zameniti monitori visoke rezolucije koji će nam omogućiti da pravimo slike spreda, i da gledamo kako nam stoje različite odevne kombinacije u isto vreme.

Latest news Latest news Latest news Latest news Latest news Latest news Latest news Latest news Latest news
Scroll to Top