mesto za vašu reklamu

vaša reklama

PROFESIJE KOJE ĆE OPSTATI U ERI ROBOTA

Tačno je da će doći vreme kada će mašine zameniti ljude u skoro svim poslovima. Međutim, postavlja se pitanje kada će se to dogoditi. Veštačkoj inteligenciji će biti izuzetno teško da izađe na kraj sa nizom poslova koji zahtevaju subjektivnost. Svaki od navedenih poslova zahteva jedinstvenu kombinaciju ljudske intuicije, moći rasuđivanja, empatije i osećajnosti, što je veoma teško postići kada je u pitanju veštačka inteligencija. Zajednički faktor svim ovim poslovima je ljudskost, koju je nemoguće zameniti tehnikom

Vaspitači ili učitelji
Profesorski poziv bi trebalo da bude jedan od retkih koji će ostati nepromenjen, osim ako ne želimo da svoju decu pretvorimo u male računare. Postavlja se pitanje, da li decu treba da vaspitavaju roboti ako želimo da se ponašaju kao ljudi?

Profesionalni sportisti
Američki pronalazač Rejmond Kerzvajl smatra da će 2045. godine računari biti hiljadu puta jači i moćniji nego mozgovi svih ljudskih bića koja žive na Zemlji. Međutim, da li možemo da zamislimo fudbalski klub koji čine roboti? Da li bi takva ekipa bila podjednako zanimljiva navijačima? A Olimpijske igre na kojima se takmiče roboti?
Jasno je da roboti nemaju potrebu da se takmiče kako bi dokazali ko je brži, ko može više da skoči ili ko brže pliva. Za robote, sport ne bi imao isti smisao koji ima kada su ljudi u pitanju. Zahvaljujući tome, posao profesionalnog sportiste bio bi jedan od poslednjih koji bi pao u ruke budućeg društva kojim vlada tehnologija. Naravno, samo ako sport ne prestane da bude jedan od glavnih predmeta našeg interesovanja.

Političari
Da li se roboti mogu baviti politikom? Da li je mašinama uopšte politika? U ovom trenutku izgleda gotovo nemoguće da postoji politika bez ljudskih bića, a i u skorijoj budućnosti taj koncept neće biti realizovan. Za sada, ljudska bića su jedina koja će se nalaziti na političkoj sceni budućnosti. Iz tog razloga, političari će biti među poslednjim ljudima koji će izgubiti posao u eri kompjutera.

Sudije
Ovaj položaj zahteva objektivnu i subjektivnu moć procenjivanja, što je veoma težak zadatak za veštačku inteligenciju. Da bismo mogli da presudimo nije dovoljno samo da posedujemo ogromna znanja iz oblasti prava i njegove primene, već je potrebno i biti svestan posledica naših odluka sa ciljem da naša presuda bude tačna i pravedna. Ove osobine mogu se odnositi na sve one poslove na kojima je potrebno nešto proceniti, kao što je, na primer, posao člana žirija na nekom takmičenju.

Zaposleni u sektoru mentalnog zdravlja
Ponovo se govori o subjektivnosti. Stručnjaci za mentalno zdravlje, kao što su psiholozi ili psihijatri biće poslednji koji će svoj posao moći da prepuste robotima. Koliko god veštačka inteligencija bila razvijena, u skorijoj budućnosti neće moći da ima razumevanja kao ljudska bića.

Šta će se dogoditi sa umetnicima?
Tehnologija je već imala veliki uticaj na umetnost, međutim, isto kao što ne može da poseduje subjektivnu moć procenjivanja, robot ne može ni da razvije osećanja ili maštu, a upravo to je neophodno za stvaranje umetnosti. Inovativnost, osećajnost i talenat nisu osobine kojima se može pohvaliti jedna mašina, tako da je i položaj umetnika bezbedan barem još neko vreme.

Hteli mi to da priznamo ili ne, tehnika, mašine i veštačka inteligencija svakim danom sve više osvajaju naše živote, međutim, kako sada stvari stoje, pojedine sfere naše svakodnevice će ostati bezbedne i nedodirljive.

TEHNOLOGIJA ROBOTI BUDUĆNOST PROFESIJE
Scroll to Top