mesto za vašu reklamu

vaša reklama

PRIJATELJI ILI FEJSBUK PRIJATELJI

Od trenutka kada smo se prvi put registrovali na najveću društvenu mrežu proteklo je već dosta vremena. Sećate li se kako smo redom dodavali drugove iz osnovne škole, komšije ili ljude koji su nam samo tako proleteli kroz život? A sada, posle nekog vremena, neprijatno nam je da nekoga samo tako izbacimo. Međutim, u ovom slučaju loši osećaji su se isplatili.

Naime, Džou Čoi slomio je nekoliko srca i izgubio stotine prijatelja na društvenoj mreži, ali tvrdi da je zadovoljan svojim životom i da je začuđujuće srećan. Na ideju da izbriše stotine poznanika iz svog virtualnog života indirektno ga je navela drugarica iz srednje škole koja živi u inostranstvu. Oni se sastaju otprilike jednom godišnje i oboje imaju osećaj kao da ona nikada nije otišla. Ona ga je jednom prlikom upitala da li misli da je sada teže sprijateljiti se nego onda kada su odrastali. Iako Džou nije shvatio zašto ga to pita, otvorio je Fejsbuk kada se vratio sa sastanka. Polako i postepeno je u toku noći izbrisao iz svog života 564 prijatelja.

Džou sada tvrdi da je izgraditi prijateljstvo mnogo lakše nego što mislimo, i želi to da dokaže: „Zamislite da na zabavi sretnete nekoga zanimljivog i želite da ostanete sa njim u kontaktu. Dakle, prvo što ćete uraditi jeste da ga potražite na Fejsbuku i pošaljete mu zahtev za prijateljstvo, zar ne? Jedan čarobni klik i odmah ste prijatelji”, objašnjava Džou.

Međutim, gde se izgubilo pravo značenje reči prijateljstvo? Ono koje smo nekada gradili godinama, a za koje nam je danas potrebno tri sekunde – dok nam neko ne prihvati zahtev? Džou tvrdi da smo nekada za prijatelje smatrali samo izabrane pojedince. Upravo ovakvo razmišljanje ga je dovelo do toga da se manje opterećuje „statusima prijatelja” za koje nema pojma ko su u stvari. Budite iskreni, sigurno postoje ljudi koji vas uopšte ne zanimaju.

Selekcija – koga izbrisati? Da li i kod vas reč selekcija izaziva osećanje nelagodnosti? Džou priznaje da mu je u početku teško išlo. „Ne zato što sam bio slabić, već zato što sam znao da prekidam kontakt sa tim čovekom, a niko ne želi da dobije poslednje zbogom klikom na taster”, rekao je. Ipak, odlučio je da se vodi ovim kriterijumima:
„Da ne postoji Fejsbuk, da li bih želeo da taj čovek ima pristup mojim ličnim informacijama? Stvarno želim da znam šta se dešava u njegovom životu ili se plašim da će mi nedostajati?” Ovih nekoliko pitanja mu je pomoglo da selektuje prijatelje. Pravi prijatelji su ipak mimo Fejsbuka (ili druge društvene mreže) i to ne treba zaboraviti!

Džou je kroz glavu prošlo i ono pitanje: „Zdravo, zašto si me izbrisao iz prijatelja?” Međutim, složićemo se da to verovatno niko i ne pita. Doživećete maksimalno par sekundi neprijatnosti.

Pravi problem može biti naša sujeta, i to što stvari shvatamo previše lično. Neki pojedinci misle da „nije zvanično” dok nije na nekoj društvenoj mreži. Međutim, zaboravljaju da se onlajn život sa stvarnim životom ne jednači. Sada iskreno razmislite, koliko puta biste hteli da napišete neki status, ali se plašite šta će na to reći tetka, Jana ili neko do čijeg mišljenja vam zaista nije stalo. Upravo je to jedan od razloga zašto je dobro povremeno prorediti krug prijatelja.

Džou sada na fejsbuku ima samo nekoliko prijatelja i u tome ne vidi problem. On je radikalno razredio broj prijatelja i oseća se slobodnije. Neće morati beskonačno da lista postove svojih prijatelja. Jednom prilikom je neki čovek rekao: „Imam na fejsbuku 700 prijatelja, ali nemam sa kim da odem na pivo uveče.” A šta vi kažete na to?

DRUŠTVENE MREŽE FEJSBUK PRIJATELJI Latest news
Scroll to Top