mesto za vašu reklamu

vaša reklama

NOVI UREĐAJ ZA VAŠ BICIKL — DOK OKREĆETE PEDALE, FLAŠICA SE PUNI VODOM

Vozite bicikl i nestaje vam vode. Razmišljate o tome kako bi bilo baš korisno da se voda odnekuda stvori, s obzirom na to da nema nikakvog izvora niti prodavnice u blizini. Upravo to će biti moguće zahvaljujući novom izumu koji ćete moći da koristite kao dodatak vašem biciklu.

Nazvan Fontan, po rimskom bogu izvora i izvorske vode, ovaj uređaj koji radi na sunčanu energiju pretvara vlagu iz vazduha u vodu. Ta voda preuzeta iz vlage polako kaplje i puni flašu dok vozite bicikl. Princip je jednostavan — dok vazduh prolazi kroz komoru, usporavaju ga pregrade i vlaga se izvlači iz njega, polako kapljući da stvori oko pola litre vode na svakih sat vremena vožnje kroz vlažan vazduh.

Kristof Retezar je izumeo ovu spravu i kaže da uređaj najbolje radi u vlažnim sredinama na temperaturama iznad 20°C. Retezar objašnjava da je njegov cilj bio da napravi mali, kompaktni i nezavisni uređaj koji može da absorbuje vlažan vazduh, odvoji molekule vode od molekula vazduha i tako uskladišti vodu u flašu. Vazduh ulazi u donju komoru pri velikoj brzini dok se bicikl kreće napred i hladi zagrejanu stranu. Struktura za kondenzaciju predstavlja najveću površinu na najmanjem mogućem prostoru. Ovo obezbeđuje veliku površinu na kojoj se dešava kondenzacija. Kapljice teku kroz cev do flaše za vodu. Svaka flaša standardne veličine odgovara.

Zasigurno vam neće pružiti svu vodu koja bi vam bila potrebna za sat vremena okretanja pedala, ali može osigurati da ne ostanete bez vode.

SOLARNA ENERGIJA VODA VOŽNJA UREĐAJ VAZDUH BICIKL
Scroll to Top