mesto za vašu reklamu

vaša reklama

NOVA TEHNOLOGIJA NA STRANI NAŠE BEZBEDNOSTI

Moderna tehnologija radi na tome da poveća nivo bezbednosti na putevima. Ako ste preterali sa alkoholom, telefon vam može reći da ne bi trebalo da sedate za volan. Aplikacija na vašem telefonu otkriće da ste pod dejstvom alkohola i bez duvanja u senzor.
Ovom novom softverskom tehnologijom pohvalili su se izraelski inženjeri sa Univerziteta u Negevu. Analizirali su unete informacije sa senzora mobilnih telefona, pametnih satova, naočara i fitnes narukvica, iz kojih su naučili da čitaju govor tela.
Akcelerometar, giroskop, gravitacioni senzor, kompas i linearni pokretački senzor su u mogućnosti da dostave softveru dovoljnu količinu informacija kako bi mu omogućili da iščita promene u čovekovom ponašanju. U roku od 16 sekundi on prikupi dovoljno podataka da bi softver sa čak 93% tačnosti mogao reći da li ste pod dejstvom alkohola ili ne.
Prema magazinu Business Insider, ako se tome pridodaju informacije iz navigacionih službi, koje na turističkim pauzama pronalaze barove, pivnice i restorane, onda vam s velikom sigurnošću mogu reći i da ne bi trebalo da sedate za volan.
Istraživanje ove vrste nije jedino; kao i do sada, proizvođači automobila nisu posvetili dovoljno pažnje razvijanju interfejsa na svojim kompjuterima u kontrolnim tablama koji bi omogućilo korišćenje ove tehnologije u praksi.
Uprkos tome što sudovi u SAD problematičnim vozačima propisuju automobile sa ugrađenim senzorom za duvanje, koji prilikom konzumiranja alkohola ne dozvoljava pokretanje vozila, oni ne ulaze u standardnu serijsku proizvodnju.
Dok tehnologija ne usavrši svoje projekte sasvim, vodimo sami računa o bezbednosti u saobraćaju, i oslonimo se na svoju savest.

TEHNOLOGIJA BEZBEDNOST PAMETNI TELEFONI SMARTFON MOBILNA APLIKACIJA
Scroll to Top