mesto za vašu reklamu

vaša reklama

MOZZILA FIREFOX QUANTUM — VELIKI NAPREDAK SVETSKE KOMPANIJE

Pre samo sedam godina Mozilla Firefox bio je najpopularniji internet pretraživač na svetu. Tada je počeo i vrtoglavi uspon Google Chrome-a, koji sada koristi oko 64% korisnika računara. Mozilla se nada da će Quantum verzijom Firefox-a, jednim od najvećih unapređenja za pregledač do sada, povratiti stare i steći mnoge nove korisnike.

Važno je imati na umu da je Mozilla neprofitna organizacija, čiji je glavni cilj zaštita privatnosti i bezbednosti korisnika, dok je jedna od najvažnijih uloga Chrome-a da objedini sve Google-ove servise na jednom mestu, i time stvori što bolji sistem oglašavanja tako što prikuplja podatke korisnika.

Mark Mejo, jedan od čelnika Mozille, smatra da su zbog Chrome-ove dominacije pretraživači uglavnom prestali da evoluiraju pre možda pet godina. Sada su uvideli da njihova etika i borba za privatnost jednostavno nisu dovoljni da privuku korisnike, pa su uložili dosta truda u to da njihov pretraživač jednostavno bude bolji. Firefox je zato sada duplo brži nego što je bio pre šest meseci i koristi 30% manje RAM memorije nego Chrome. Quantum donosi i veliko osveženje korisničkog interfejsa. Dizajn je sada minimalistički i mnogo više podseća na interfejs koji koristi Windows 10.

Iako se bori za otvoreni internet, Firefox je u prošlosti morao da prihvati neke tehnologije koje mogu da naruše bezbednost korisnika, bez kojih servisi poput Netflix-a ne mogu da funkcionišu. Neke od tih tehnologija koriste se za borbu protiv piraterije, zbog kojih neke kompanije, kako smatraju, gube ogromne svote novca. I pored tih kompromisa, Firefox i dalje očekuje teška borba protiv Chrome-a. Majo se nada da će ljudi preći na najbolji pretraživač u ponudi, kao što su uradili i 2011, kada su prešli sa Firefox-a na Chrome. Internet je sada mnogo drugačije mesto, a svet mnogo više zavisi od Google-ovih servisa zbog uspona Android operativnog sistema.

Iako je misija gotovo nemoguća, Majo se nada da etički orijentisana kompanija može da povrati svoje mesto na računarima korisnika. On tvrdi da je moguće takmičiti se sa najvećim, najmoćnijim softverskim kompanijama na svetu, samo treba imati pravu strategiju i prihvatiti neke kompromise.

Ultrabrzi Firefox Quantum dostupan je za Windows, macOS, iOS, Android i Linux operativne sisteme.

INTERNET PRETRAŽIVAČ MOZZILA FIREFOX NETFLIX WINDOWS ANDROID
Scroll to Top