mesto za vašu reklamu

vaša reklama

KAKO ZAŠTITITI LIČNE PODATKE PRI PUTOVANJU U SAD

Dragi čitaoci, mnoge stvari se uvode isključivo i samo zbog vaše bezbednosti, ali ipak ostaje taj gorak ukus u ustima koji moramo progutati da bi videli znamenitosti i osetili duh Amerike. Vest o kojoj vas informišemo donosi neka rešenja kako da vaše privatne fotografije ostanu samo vaše.

It struka se naravno podigla na noge kada je 30. januara ove godine američki naučnik koji radi za NASU zadržan na američkoj granici dok nije ostavio svoj telefon i PIN carinicima. Iskreno želimo da budemo bezbedni i to je u ovim momentima realna misao svakog putnika, ali da li je ipak potrebno da putnici carinicima podnose izveštaj o prikazu novosti na svojim Fejsbuk nalozima. Cela ova priča i koncept bezbednosti ima i svoj nastavak pa odeljenje za unutrašnju bezbednost razmatra zahtevanje lozinki društvenih medija kao uslova za ulazak. Zastrašivanje putnika otkrivanjem lozinki je mnogo veće narušavanje privatnosti od pregledanja njihovih stvari zbog krijumčarenja kažu putnici koji su ovo iskusili na svojoj koži.

Stručnjaci za tehnologiju već su preporučili korake za prevenciju upada u privatnost na granicama SAD-a, uključujući ostavljanje vašeg telefona kod kuće, kodiranje vašeg hard-diska i omogućavanje dvofaktorske autentikacije. Međutim, ovi koraci se primenjuju samo na državljane SAD-a. Posetiocima je potrebna potpuno drugačija strategija da zaštite svoje privatne informacije.

Problem
Dozvoljavanje pristupa Vašim uređajima i nalozima carinicima je problematično iz dva razloga:
1) narušava ne samo Vašu privatnost, već i privatnost vaših prijatelja, porodice, kolega i svih drugih koji sa vama razmenjuju privatne poruke, slike, video klipove ili druge podatke;
2) uređaji doktora, advokata, naučnika, vladinih službenika i mnogih drugih poslovnih ljudi sadrže osetljive podatke. Na primer, vaš advokat može nositi dokumenta koja su vrlo poverljiva. Protiv zakona je da carinici imaju pristup takvim poverljivim informacijama;

Ovaj problem se ne može rešiti normalnim merama sajber bezbednosti. Kodiranje, lozinke i dvofaktorska autentikacija su beskorisni ako vas neko zaplaši da biste otkrili svoje lozinke. Ostavljanje vaših uređaja kod kuće ili bezbedno brisanje pre putovanja su neefikasni ako su svi vaši podaci pristupačni sa bilo kog uređaja. Šta uraditi ako vas carinici jednostavno upitaju za vašu šifru na Fejsbuku? Ostavljanje telefona kod kuće, biranje uređaja i deaktiviranje društvenih medija će samo povećati sumnju.

Šta možete da uradite
Najpre, shvatite da ćete upasti u veliku nevolju ako lažete carinika (uključujući davanje lažnog naloga) ili ometate njihovu istragu, a carinici imaju ogromnu moć i mogućnost da vam odbiju ulazak u SAD. Tako da, potrebna vam je strategija pomoću koje biste mogli da u potpunosti sarađujete bez otkrivanja ličnih podataka ili sumnjivog izgleda.
Zatim, shvatite da postoje dve izrazite pretnje:
1) carinici koji očekuju lične ili osetljive podatke iz vaših uređaja (telefona, tableta, foto-aparata, laptopa, USB diska, SIM kartice, itd.) koje nosite;
2) carinici koji vas prisiljavaju na otkrivanje lozinki ili na izvlačenje lozinki iz vaših uređaja.

Zaštita vaših uređaja
Evo šta možete uraditi kako biste zaštitili sopstvenu privatnost kada putujete. Prvo, koristite usluge koje pružaju Dropbox, Google Drive, OneDrive ili Box.com da sačuvate sve svoje podatke kao rezervu. Koristite još i Boxcryptor, Cryptomator ili Sookasa da zaštitite svoje podatke tako da ih nijedan provajder za skladištenje niti ijedno vladino posredništvo mogu pročitati. Pošto ove usluge nisu sigurne, one značajno otežavaju pristup vašim podacima. Zatim, pređite granicu bez ikakvih uređaja ili sa očišćenim uređajima. Zakonito kupljen vid zabave bi trebalo da bude u redu, ali ne sinhronizujte vaše kontakte, kalendar, mejl, aplikacije društvenih medija ili bilo šta što zahteva lozinku. Ako vas carinik upita da otključate vaš uređaj, uradite to i predajte ga. Ne bi trebalo ništa da nađu. Možete da pristupite svojim digitalnim podacima u skladištu sa vaše destinacije.

Zaštita digitalnih podataka koji se skladište
Ipak, carinicima nije potreban vaš uređaj da bi pristupili vašim nalozima na internetu. Šta se dešava ako jednostavno zahtevaju akreditive za prijavljivanje? Zaštita vaših digitalnih podataka za skladištenje zahteva prefinjeniju strategiju.
Najpre, dodajte sve vaše lozinke u menadžer za lozinke, kao što je LastPass, KeePass ili Dashlane. Dok radite u ovom menadžeru, promenite sve šifre koje su lake za pogađanje, lake za sećanje ili duplikati. Pre nego što napustite kuću, napravite novu glavnu lozinku za vaš menadžer za lozinke koju je teško pogoditi i zapamtiti. Dajte šifru poverljivom trećem licu kao što vaša supruga ili IT menadžer. Naredite im da ne daju lozinku dok ne pozovete sa vaše destinacije. Ne zaboravite da zapamtite njihov broj telefona! Ako vas budu pitali, sada možete iskreno da kažete da ne znate ili nemate pristup bilo kojoj od vaših lozinki. Ukoliko vas pritiskaju, možete da objasnite da su vaše lozinke skladištene u svodu lozinki, tako da ne možete biti primorani da ih otkrijete, ako ste, na primer, kidnapovani tokom putovanja. Ovo može zvučati prilično sumnjivo, ali nismo završili. Postavite ovo pitanje na vašem radnom mestu. Naglasite da postoje rizici da poslovne tajne i osetljivi, zaštićeni ili pravno privilegovani podaci o mušterijama, zaposlenima, poslovnoj strategiji ili istraživanju mogu da „procure" ako neko putuje.

Ohrabrite vašu organizaciju da razvije polisu o čuvanju lozinke i pozajmljivanju bezbednih uređaja namenjenih isključivo putovanju za zaposlene. Učinite polisu zvaničnom, odštampajte je i ponesite sa sobom kada putujete. Ako carinici zahtevaju lozinke, vi ih ne znate, a ako traže da objasnite kako ne znate sopstvene lozinke, možete im pokazati polisu vaše organizacije.

Sve ovo se može činiti kao uputstvo za upotrebu namenjeno kriminalcima, ali stvarni kriminalci će verovatno samo napraviti lažne naloge i neće skladištiti intimne podatke zbog kojih se možete zacrveneti u licu. Bitno je da se ovi saveti daju onima koji nisu učinili ništa protivzakonito, ali cene svoju privatnost suočenu sa nametljivim merama bezbednosti. Dakle vašu čupavu frizuru, ili namršteni izraz lica dok vas devojka slika zaista nema potrebe da vidi svako! 

SAD TEHNOLOGIJA ZAŠTITA CARINA MOBILNI UREĐAJI LIČNI PODACI GRANICA
Scroll to Top