mesto za vašu reklamu

vaša reklama

FEJSBUK TESTIRA NOVI PROGRAM ZA UOČAVANJE KORISNIKA SA SUICIDALNIM TENDENCIJAMA

Fejsbuk je počeo da koristi veštačku inteligenciju da bi identifikovao korisnike sa suicidalnim tendencijama. Naime, kako prenose engleski mediji, ova društvena mreža razvila je algoritme koji mogu da skeniraju statuse i komentare u potrazi za znacima upozorenja – frazama koje izražavaju zabrinutost okoline za korisnika ili učestalim pričama o tuzi i bolu.

Nakon pretrage profila, program veštačke inteligencije slaće takve statuse ljudima zaduženim za pregled sadržaja, koji će zatim putem aplikacije za poruke stupati u kontakt sa korisnikom za kog se smatra da spada u grupu sa povećanim rizikom od samoubistva. Sajt se ranije oslanjao na procene korisnika o zabrinjavajućim promenama primećenim na profilima prijatelja.

Kako napominje Vanesa Kalison Berč, menadžer proizvoda za Fejsbuk, veštačka inteligencija je do sada pokazala daleko veću pouzdanost u izdvajanju zabrinjavajućeg sadržaja od izveštaja korisnika, što predstavlja pravi pomak u identifikaciji i pružanju podrške depresivnim ljudima.

Iako su prvi rezultati obećavajući, sistem se još uvek testira u SAD-u, a sajt je takođe najavio nove bezbednosne karakteristike za opciju Fejsbuk Lajv, koja je nekoliko puta bila korišćena za direktni prenos samoubistava. Naime, korisnici će sada moći da sporne video-klipove proslede osoblju Fejsbuka sa oznakom „za hitno pregledanje”. Cilj je da se pomoć pruži što je pre moguće, odnosno tokom, a ne nakon emitovanja.

Dženifer Guardanjo, glavni istraživač na ovom projektu, naglašava da prenose video-klipova ne treba prekidati čim se pojave prve naznake da neko namerava da priča o samoubistvu, budući da takav postupak eliminiše mogućnost da ljudi stupe u kontakt sa rizičnim korisnikom i da mu ponude pomoć. Novi bezbednosni postupci sadržaće opciju da prijatelji i članovi porodice kontaktiraju osobu koja je u nevolji u trenutku kada joj je to najpotrebnije.

FEJSBUK SAMOUBISTVO ALGORITMI POMOĆ
Scroll to Top