mesto za vašu reklamu

vaša reklama

FEJSBUK IMA PAKLENI PLAN

Kako vam zvuči zamisao da računar ili telefon, predmet koji se upravo nalazi ispred vas, zna o čemu razmišljate ovog trenutka? Imaćete osećaj kao da se nalazite u filmu naučne fantastike ─ daleko ispred svog vremena ili kao da je smartfon prijatelj koji vas poznaje godinama i čita vam misli. Ovo nije šala. Iznenađenje tek sledi, a Red Info Portal vam prenosi najnoviji projekat najboljih naučnika koji rade za Fejsbuk.

Iznenađenje je da najbolji naučnici rade na projektu koji će bukvalno moći da čita vaše misli! Inicijator ovog projekta je grupa stručnjaka, na čelu sa bivšim šefom sumnjive vojne istraživačke agencije DARPA u Pentagonu, koja je unajmila preko 60 najboljih programera kako bi ostvarila svoj plan. Na konferenciji u San Hoseu, Regina Dugan je rekla da se nadaju da će moći da beleže kretanje minerala kroz ćelije mozga kod pojedinaca i da će na taj način moći da čitaju misli.

Nije još uvek najjasnije kako Duganova i njen tim naučnika nameravaju da fizički pristupe mozgu ljudi s obzirom na to da je ona odbacila standardnu metodu priključivanja ljude na elektrode. Duganova tvrdi da je jedini razlog pokretanja ovog projekta ušteda vremena. Naime, zamisao je ta da računar, dok ste priključeni na Fejsbuku, ima pristup vašim mislima. Na taj način korisnici ne moraju da „gube vreme” na kucanju, već se informacije čitaju direktno iz mozga i vaš računar ih prepoznaje. Ona je rekla programerima na konferenciji da je trenutni ograničavajući faktor u interakciji između mašine i čoveka brzina impulsa, jer mi ne možemo da kucamo ili pričamo istom brzinom kojom mislimo. Ako projekat bude išao po planu, informacije iz mozga moći će da se čitaju pet puta brže nego što bi neko mogao da ih otkuca na smartfonu. Duganova je rekla da se ovde ne radi o dekodiranju naših slučajnih misli, mada je znak pitanja da li možemo verovati Fejsbuku da će poštovati ova ograničenja.

Fejsbuk ima zamisao da nam uštedi vreme – a na šta ćemo ga onda potrošiti? Verovatno se ponekad zapitamo kako su naši stariji uspevali da održavaju kontakte preko pisama. Zamislite da se buduće generacije pitaju kako smo mi mogli da odžavamo komunikaciju preko tastature i u kakvom smo to vremenu živeli kada računar nije mogao da zna šta mislimo. Možda je bolje da vreme nastavimo koristiti sklapajući prijateljstva sa osobama koje nam poklanjaju svoje vreme kako bi nas upoznale i znale o čemu razmišljamo i kako se osećamo. Poklonite svoje vreme nekome, i primite vreme koje vam neko posvećuje kao najbolji poklon.

TEHNOLOGIJA FEJSBUK MISLI
Scroll to Top