mesto za vašu reklamu

vaša reklama

DIGITALNA DETOKSIKACIJA: MLADI NA ODMORU MANJE KORISTE INTERNET OD SVOJIH RODITELJA

Iako zvuči paradoksalno, mladima koji su rođeni u eri interneta i mobilnih telefona lakše je nego njihovim roditeljima da se „diskonektuju” za vreme godišnjih odmora.

Studija pod nazivom „Digitalna detoksikacija”, koja je realizovana u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Meksiku i Brazilu, a u kojoj je učestvovalo 14.000 osoba starosti između 20 i 55 godina, pokazuje da 49% mladih pokušava da smanji upotrebu mobilnih telefona i interneta tokom putovanja, dok to čini samo 37% osoba koje imaju između 40 i 55 godina. Ova studija takođe primećuje razlike između polova – 57% muškaraca spremno je da se odrekne telefona, dok je kod žena taj broj 44%. Kada su zamoljeni da objasne šta za njih znači termin „diskonektovati se”, između 64% i 78% (u zavisnosti od države) ispitanika odgovorilo je da to predstavlja „potpuno nekorišćenje interneta”. Mnogo manji broj ispitanika (oko 50%) ističe da „diskonektovati se, osim nekorišćenja interneta, podrazumeva i neobavljanje telefonskih poziva”.

Više od 40% osoba koje nemaju nameru da se odreknu mobilnih telefona ističe da je neophodno da budu u svakom trenutku na raspolaganju svojoj porodici. Drugi najčešće pominjan razlog jeste upotreba mobilnog telefona prilikom planiranja i organizovanja putovanja, dok se na trećem mestu nalazi želja za podelom iskustava, fotografija i video-snimaka sa prijateljima u realnom vremenu.

Međutim, više od polovine ispitanika (55%) koji su pokušali da se „diskonektuju” tokom godišnjeg odmora nisu uspeli. Oko 65% osoba koje su uspele da ne koriste mobilne telefone ističe da je njihov odmor bio mnogo zanimljiviji, manje su bili pod stresom, mogli su da uživaju i da bolje upoznaju države u kojima su boravili i više su se družili i sklapali nova poznanstva. Osim toga, 88% ispitanika tvrdi da nije bilo pod stresom nakon povratka kući i vraćanja svojim svakodnevnim ličnim i radnim obavezama.

Što se više povećava pristup mobilnom internetu, to se više razvija „digitalna detoksikacija”. U evropskim zemljama i u Sjedinjenim Američkim Državama sve češći su vikendi ili kratka putovanja bez mobilnih telefona, čak postoje i barovi, restorani i hoteli u kojima je neophodno da gosti ostave mobilne telefone u ormar koji se potom zaključava, kako ih ne bi koristili tokom boravka.

Stručnjaci nas upozoravaju da budemo oprezni, ne samo zbog rizika da nećemo moći da se odmorimo ili smanjimo nivo stresa ako aktivno koristimo mobilni telefon i društvene mreže tokom godišnjih odmora, već i zbog opasnosti koje ugrožavaju sigurnost naših ličnih podataka. Ističu da se, kada se prijave na društvene mreže, putnici izlažu riziku da njihovi podaci budu hakovani. Treba izbegavati objavljivanje podataka o tome kada i gde idemo na letovanje zbog toga što takve informacije mogu biti iskorišćene za planiranje krađa. Najbezbednije je objaviti fotografije i informacije o putovanju tek nakon što se vratimo.

Naučnici ističu da prekomerno korišćenje telefona i računara (više od 6 sati dnevno) povećava rizik od pojave srčanih bolesti. Takođe, prekomerno korišćenje telefona može se povezati i sa gojaznošću, poremećajima sna, stresom i depresijom. Ovo je dovoljan broj razloga da ne koristimo mobilne telefone i internet za vreme putovanja.

ODMOR LETOVANJE INTERNET MOBILNI TELEFON
Scroll to Top