mesto za vašu reklamu

vaša reklama

BIZARNO OTKRIĆE – NAPUNITE TELEFONA POMOĆU URINA

Britanski naučnici razvili su bioreaktor koji urin pretvara u struju. Istraživači iz laboratorije „Bristol Robotiks” navode da žele da povežu lako i korisno i da su zbog toga razvili metodu pomoću koje se direktno iz urina može proizvoditi električna energija.

Kako bi ostvarili svoju nameru, oni su urin sproveli kroz bioreaktor koji čine keramičke cevi. Ovde su delovali specijalni elektroaktivni mikroorganizmi koji vare određene materije koje se nalaze u urinu i pritom proizvode elektrone.

Količina struje koja se proizvede nije revolucionarna, ali se, prema navodima naučnika, uz pomoć energije sadržane u dva litra urina može napuniti telefon. Ono što iznenađuje jeste činjenica da je urin u odnosu na ostale materije savršeno pogodan da direktno proizvodi električnu energiju.

Još pre tri godine, naučnici okupljeni oko profesora Joanisa Jeropulosa predstavili su ovu metodu, a sada prezentuju i prve prototipove. Na muzičkom festivalu „Glastonberi”, održanom 21–25. juna, ovaj sistem je prvi put testiran i na mnogo većem broju ljudi. Moto je glasio: „Piškiti za nauku”.

Projekat na kome su naučnici radili nije nikakva igrarija, jer, osim elektriciteta, nastaju i pročišćena voda, kao i dragoceno đubrivo. Oni se nadaju da će svojim projektom u zemljama u razvoju moći da doprinose snabdevanju energije na duge staze.

PUNJENJE SMART TELEFONI ELEKTRIČNA ENERGIJA URIN
Scroll to Top