mesto za vašu reklamu

vaša reklama

DA LI SE ZAISTA MOŽE UMRETI OD SLOMLJENOG SRCA?

Zenja je polarna medvedica koja je preminula ove nedelje u jednom od zoo vrtova u San Dijegu, navodno od „slomljenog srca”, nakon što su je rastavili od dugogodišnjeg partnera koga su preselili u drugi zoo vrt. Možda ste čuli slične priče ranije, parovi koji iznenada umru u razmaku od par dana nakon decenija zajedničkog života. Džoni Keš je jedna od slavnih ličnosti koje su umrle samo par meseci nakon smrti partnera. Njegovi obožavaoci tvrde da je ovo slučaj „slomljenog srca”, iako umrlica navodi komplikacije u vezi sa dijabetesom.

PIJETE DO ČETIRI KAFE DNEVNO? IMAMO JEDNU VAŽNU VEST ZA VAS

Konzumirate do četiri šoljice kafe na dan? Ukoliko ste ranije čuli kako kažu da je ovo štetno za vaše zdravlje, najnovija studija u Americi pokazuje da je ovo bila pogrešna hipoteza.

Prema dr Eriku Hentegsu (izvršni dirketor međunarodnog naučnog Instituta za život (ILSI) u Severnoj Americi) veće količine kafe nisu štetne za naš organizam. Nakon detaljne analize koja je urađena da bi se videlo da li ova količina kafe (400mg) oštećuje srce, krvne sudove i reproduktivni sistem, pokazalo se da kafa nema nikakvog negativnog efekta.

ZANIMLJIVOSTI O MIŠIĆU KOJI NAS POKREĆE – SRCU

Srce je čovekov primarni pokretač, odnosno mesto odakle proizilazi sva snaga organizma. Baš zbog tog značaja, treba znati što više o ovom organu i o načinu na koji možemo da očuvamo njegovo zdravlje. Španski mediji prenose nam neke zanimljivosti o srcu.

ZELENO POVRĆE ZA ZDRAVO SRCE

Kad god pomislimo na povrće, većinom nam je prva asocijacija „zeleno“, boja spanaća i blitve. Pitanje koje se prirodno postavlja jeste zašto bismo jeli zeleno povrće pored privlačnijeg šarenila druge hrane. Vegetarijanci bi brzo odgovorili da je važan ukus, a doktori bi ovakvu ishranu predložili onima koje samo slabije zdravlje može naterati da jednom nedeljno izaberu zeleno iz palete boja.

DA LI NAS STRES MOŽE UBITI?

Istraživačima je već dosta dugo poznato da stres može dovesti do srčanog udara, međutim, kako se to tačno dešava bila je misterija sve do danas. Efekat konstantnog stresa na jednu oblast mozga povećava rizik od srčanog udara, što pokazuje nova studija objavljena u časopisu „The Lancet”. „Stres može biti podjednako bitan faktor rizika kao što su pušenje i visok krvni pritisak”, kažu američki istraživači.

OSKAR ŽIVI ZAHVALJUJUĆI VEŠTAČKOM SRCU KOJE NOSI U RANCU

Nakon godinu dana ulaženja i izlaženja iz bolnice, Oskar L. E., četrdesetsedmogodišnjak iz Navare, nije se dvoumio kada su mu predložili da bude prvi pacijent iz Španije koji bi dobio veštačko srce. „Nisam se premišljao. Period oporavka posle operacije bio je komplikovan, ali ako je ovo nagrada, vredelo je”, kaže iz svoje sobe u Klinici Univerziteta u Navari (Clínica Universidad de Navarra), gde se dogovorio sa bolničkim osobljem iz Navare da bude operisan.

OTKUCAJI SRCA KROZ NOVE DIMENZIJE

Nova tehnologija magnetne rezonance omogućava prikaz srca u sedam dimenzija.
Nova tehnologija magnetne rezonance omogućava pokretni prikaz srca četiri puta brže nego konvencionalna oprema koja je danas u upotrebi, prenosi ABC. Novi sistem koji nudi slike za manje od 15 minuta, dok sadašnji pregledi traju između 45 minuta i sat veremena, predstavljen je u Španiji na 33. Kongresu Udruženja medicinske radiologije Španije, održanom u Bilbau od 19. do 22. maja.

Scroll to Top