mesto za vašu reklamu

vaša reklama

KAKO JE NASTAO OBIČAJ BROJANJA OVACA PRE SPAVANJA?

Šta raditi kada nikako ne možete da zaspite, kada se prevrćete i nervirate sve do kasno u noć? Kako prenose španski mediji, ljudi su odvajkada taj problem rešavali na dobro poznati način – brojanjem ovaca.

DA LI ZNATE KAKO SPAVAJU ŽIVOTINJE I KO JE NAJVEĆA SPAVALICA MEĐU NJIMA

Da li patka ima kapak, kako leži žirafa, da li majmun može da zatvori oči su česta pitanja koja nas muče dok smo deca. Ako ste i vi imali dilemu oko toga kako pojedine vrste životinja, koje nismo u prilici tako često da vidimo, spavaju, pročitajte tekst koji sledi.

1) ŽIRAFE
Zbog mnogobrojnih predatora koji sve vreme vrebaju, žirafe spavaju u serijama od oko pet minuta. Često spavaju stojeći, otvorenog oka ili čuvaju jedne drugima stražu. U toku čitavog dana ne spavaju duže od pola sata.

DA VINČIJEV RECEPT ZA USPEH I SAN

Veliki univerzalni čovek renesanse, Leonaro da Vinči, imao je vremena za najbitnije stvari. Bilo mu je potrebno dosta kako bi radio na idejama, tako da je odlučio da na spavanje ne troši mnogo vremena.

Stvorio je novi sistem spavanja. Na svakih četiri sata spavao je 15 minuta. Ovu metodu praktikovao je godinama i nije se osećao umorno.

Spavao je mnogo puta u toku dana, ali kraće. Kao rezultat, Da Vinči je u toku dana spavao pola sata dnevno, a ostale sate koristio je tako što je radio produktivno.

ZAŠTO NAM JE TEŠKO DA ZASPIMO U KREVETU KOJI NIJE NAŠ?

Proveli ste čitav dan u putu i konačno ste stigli u hotel. Skliznuli ste ispod belih pokrivača, i praktično se onesvestili na paperjastim jastucima. Ali, iako ste iscrpljeni, prevrćete se po krevetu umesto da spavate. Sklonost ka tome da loše spavamo prve noći na nepoznatom mestu poznata je kao „efekat prve noći“. Iako je ova pojava dobro poznata, njeni uzroci nisu jasni.

DA LI STE SPREMNI DA SAZNATE BAŠ SVE ŠTO NISTE ZNALI O SPAVANJU

Trećinu svog života provedemo u spavanju. Međutim, jako malo znamo o tome šta nam se dešava za vreme sna, a da je odlučujuće za naše fizičko i mentalno zdravlje. Narodno verovanje je puno zabluda i pogrešnih shvatanja o spavanju. Red info portal je za vas izdvojio nekoliko najzanimljivijih mitova o spavanju.

KONTROLIŠITE SVOJE SNOVE

Iako zvuči neverovatno, možete kontrolisati svoje snove! To možete učiniti ukoliko promenite položaj u kome spavate. Ako ste osoba koja se noću budi zbog košmara, predlažemo vam da pročitate kako izvestan položaj tela može uticati na snove.

LEPŠI I LAKŠI SAN POMOĆU DVA PRIRODNA SASTOJKA

Imate problem sa koncentracijom na poslu, ne možete normalno da obavljate svoje zadatke ili ste loše raspoloženi ꟷ vaš je problem neispavanost. Red Info Portal vas podseća kako nedostatak sna može da utiče na vaš organizam, ali vam, naravno, nudi i rešenje.

ZAŠTO NIKADA NE ODSANJAMO „DO KRAJA”?

Svako od nas pamti neki san koji je ostavio utisak, bio on lep ili ružan. Sanjate neko buduće dešavanje ili lep događaj u kojem uživate, ali pred samo „veliko finale” ― probudite se.

Snovi sa puno detalja u kojima toliko uživate nazivaju se lucidni snovi. Tokom snevanja lucidnog sna mi smo svesni da sanjamo, čak možemo i da, na svestan način, utičemo na događaje koje sanjamo.

ŠTA SE DEŠAVA U NAŠEM ORGANIZMU KADA HRČEMO?

Svaki drugi muškarac i svaka četvrta žena stariji od 35 godina hrču. U mnogim slučajevima je to problem za partnera, ali u pitanju mogu biti i ozbiljne zdravstvene posledice.

Kada delimo krevet sa osobom koja hrče, nema govora o okrepljujućem noćnom miru. Za onoga koji hrče, to često znači selidbu na kauč ili u gostinsku sobu. Kada uz to noću prestane disanje, sve to može da postane i opasno. Tada je hrkanje simptom takozvane apneje u snu. To je smetnja u disanju pri kojoj je gornji deo disajnih puteva delimično ili potpuno zatvoren.

RECI MI KAKO SPAVAŠ I REĆI ĆU TI KAKVA SI OSOBA

Položaj koji zauzimate prilikom spavanja može mnogo toga otkriti o vama. Razmislite kakav je vaš najčešći položaj u snu, jer na osnovu toga možete otkriti nešto što možda o sebi dosad niste znali.

1. Ako spavate sa kolenima savijenim na jednu stranu, to govori da ste mirna i pouzdana osoba. Ne podležete uvredama i ne plašite se budućnosti. Osmeh ne skidate sa lica ni u najtmurnijim zimskim danima i u stanju ste da jednostavno rešite svaki problem koji se pojavi.

Pages

Scroll to Top