mesto za vašu reklamu

vaša reklama

INTERESANTNE ČINJENICE O SLONOVIMA

Krajem 20. veka u svetu je postojalo nekoliko miliona afričkih slonova i 100 000 azijskih. Danas se njihov broj procenjuje na 450 000-700 000 afričkih i 35 000-40 000 azijskih slonova. Slonovi su inteligentne životinje, mogu pokazivati emocije kada su tužni, srećni, besni i zadovoljni. U nastavku pročitajte deset najinteresantnijih činjenica o ovim životinjama.

JAHANJE SLONOVA ‒ TURISTIČKA ATRAKCIJA ILI UGROŽAVANJE ŽIVOTINJA?

Egzotične životinje kod nas često bude ogromnu radoznalost, pa možemo sanjati o tome da vidimo žirafu, pomazimo krokodila ili da jašemo slona. Veliku radoznalost kod turista budi upravo poslednja aktivnost. U nastavku sledi nekoliko razloga zasto je ovaj način interakcije sa divljom životinjom pogrešan.

1. Slonovi su zabranjeni u turističkoj industriji

RUNASTI MAMUT VIŠE NEĆE BITI IZUMRLA VRSTA

Možete li zamisliti da našom planetom ponovo hodaju mamuti? Do sada smo mogli da ih vidimo samo na crtežima u pećinama i slikama, a u naredne dve godine bismo mogli da imamo prilike da vidimo runaste mamute uživo, kažu naučnici koji stoje iza revolucionarnog projekta vraćanja izumrlih vrsta u život. Svetski poznat genetičar, prof. Džordž Čurdž, i njegov tim na Harvardu, prethodne dve godine rade na ponovnom stvaranju DNK uzorka mamuta. U svom eksperimentu iskoristili su DNK mamuta koji su očuvani u ledu Arktika.

Scroll to Top