mesto za vašu reklamu

vaša reklama

KAKO FLAMINGOSI STOJE NA JEDNOJ NOZI?

Postoje mnogi razlozi zbog kojih su flamingosi poznati. Teško je ignorisati njihovo roze perje, ali tu su i noge poput štaka, kao i tendencija ovih ptica da stoje samo na jednoj nozi, gurajući glavu u perje kako bi zaspale. Međutim, zašto koriste samo jednu nogu tokom odmora? Da li je u pitanju regulacija telesne toplote ili odmor mišića? To je bila mala misterija — sve do sada.

DA LI STE ZNALI DA I ŽIVOTINJE DAJU POKLONE

Ljudi imaju običaj da daju poklone bliskim osobama, za praznike i rođendane, kao i povodom raznih drugih prilika. Ali, da li ste znali da to nije samo osobina ljudi? I neke vrste životinja umeju da poklanjaju.

ZAŠTO JE JAJE BAŠ TAKVOG OBLIKA?

Još je Aristotel uočio da je kraj jajeta oštriji ukoliko je pile unutar njega žensko. Saznali smo mnogo toga od Aristotelovog vremena, ali jedno pitanje ostaje – zbog čega su jaja baš takvog oblika?

Ptičija jaja nam dolaze u raznim oblicima i veličinama, navikli smo na ona elipsoidnog oblika, zaobljenijih na jednom kraju, i ako ništa drugo ona su takva jer oblik odgovara telu letača. Dovoljno je samo da odete do supermarketa kako biste saznali da jaja nisu savršenog oblika. Ako uporedite obično kokošije jaje sa nojevim jajetom, uverićete se da ni ona nisu istog oblika.

KOJA ŽIVOTINJA NAJBRŽE LETI?

Ako ste pomislili da je verovatno u pitanju sivi soko, bili ste na dobrom putu, ali niste pogodili. Grupa naučnika sa Instituta za ornitologiju „Maks Plank“ u Radolfcelu (Nemačka) otkrila je da postoji novi šampion među najbržim letačima. Međutim, nije reč o ptici.

Najveći akrobata u vazduhu nije sivi soko, koji dostiže brzinu od 389 km/h pri uglu od 45°, a nije ni crna čiopa koja dostiže brzinu od 116 km/h. U pitanju je jedna vrsta slepog miša.

KOJE SU FOBIJE POZNATIH LIČNOSTI

Iako poznate ličnosti u svojim spotovima, filmovima, intervjuima, na utakmicama i slično često izgledaju sigurno i neustrašivo, privatno mogu biti jako plašljivi. Čak njihovi strahovi mogu delovati sumanuto i smešno. Red Info Portal vam prenosi top 10 najneuobičajenijih fobija poznatih ličnosti.

Bred Pit se boji ajkula, čak toliko da dugo nije dozvoljavao svojoj deci da nauče da surfuju.

Skarlet Johanson se plaši ptica, što se stručno zove ornitofobija. Zbog svog straha, odbila je glavnu ulogu u jednom Hičkokovom filmu.

DALEKOVODI GODIŠNJE UBIJU NA HILJADE PTICA

Zaštitini uređaji se postavljaju u okviru projekta LIFE Energia. Više od 600 pitica godišnje spasavaju posebni zaštitini uređaji, koje ornitolozi postavljaju na tačno određene delove dalekovoda u okviru projekta LIFE Energia. Njihova svrha je da pticama povećaju vidljivost žica i tako ih spasu od strujnog udara, koji se često završava smrću.

INTRIGANTNE NOĆOBDIJE

Zastrašujuće ptičurine ili bezopasne noćobdije? Vrste sova su mnogobrojne, ali sve njih povezuju grabljiva priroda i noćni način života. One se spominju u mnogim legendama i mitovima i u celini igraju važnu ulogu u raznim narodnim umotvorinama. Ova izvanredna stvorenja pametne su i izdržljive noćne grabljivice. Ipak, iako se o sovama dosta govori i dosta zna, neke zanimljivosti o ovim pticama mogu zadiviti čoveka.

Scroll to Top