mesto za vašu reklamu

vaša reklama

ŽENSKA PRIJATELJSTVA SU JAČA OD MUŠKIH

Sreda je uveče, a bar je pun muškaraca koji gledaju utakmicu sa prijateljima. Istovremeno, dve prijateljice vode razgovor preko telefona ulazeći već u drugi sat. Ovo su tipične scene iz kojih možete zaključiti mnogo o razlikama između održavanja prijateljstva između muškog i ženskog pola. Proučavanjem odnosa među muškarcima i među ženama bavio se Robin Dunbar, istraživač sa Univerziteta u Oksfordu, a Red Info Portal prenosi rezultate ovog istraživanja.

Dunbar, evolucioni biolog, sproveo je istraživanje koje je skoro predstavljeno na godišnjem sastanku „Američke asocijacije naučnog napretka”. U istraživanju je učestovalo 30 mladih ljudi oba pola. Zaključeno je da su devojke uspevale da održe dugotrajno prijateljstvo zahvaljujući napravi zvanoj telefon. Muškarci su s druge strane uspevali da održe svoja prijateljstva radeći zajedno stvari. Dunbarov rad je samo jedan od mnogih koji naglašavaju razlike između muškaraca i žena u pogledu svojih prijateljskih odnosa.

Zar nismo jednaki?

Kako bi pronašla objašnjenje za ove očigledne razlike, Karmen Rodriges, pedagog i autorka knjige „Rod i školska kultura”, sugeriše da je kulturalno nasleđe, a ne biološko, ono što se nalazi iza ovakvih stavova. Tvrdi da ne postoje razlike između polova u prijateljskim odnosima dva dečaka i dve devojčice koje nisu društveno konstruisane. Od rođenja su dečaci i devojčice uslovljeni od očekivanja svoje okoline. Različiti stereotipi nalažu drugačija pravila za devojčice, a drugačija za dečake. U zapadnoj kulturi važi pravilo da muškarci moraju da budu hrabri i jaki, što dovodi do toga da ne mogu sa lakoćom da iskažu svoja osećanja i da imaju poteškoće da se uklope.

O ovoj temi, Nioba Vej, profesorka primenjene psihologije na Univerzitetu u Njujorku (SAD), u svojoj knjizi „Duboka tajna: Prijateljstvo dečaka i kriza povezanosti” tvrdi da do prvih faza adolescencije dečaci i devojčice dele svoje najintimnije tajne i osećanja na isti način sa drugom decom koja su istog pola. Međutim, što su muškarci stariji, postaju nepoverljivi i misle da kako bi „postali muškarci” moraju da budu nezavisni. Za ovu naučnicu, rešenje da se izbegne ono što ona naziva „kriza nepovezanosti” među muškarcima tokom perioda adolescencije bi bilo u tome da se predstave i uvide netačnosti naših stereotipa među polovima.

Pozovite prijatelja i pitajte ga šta misli o ovoj temi. Zajedno razmislite u kom trenutku ste postali toliko bliski, setite se zajedničkih događaja, smejte se, provedite dan zajedno. Pravo prijateljstvo se ne gradi prema stereotipima – ono se desi i traje.

ŽENE MUŠKARCI BLISKOST PRIJATELJSTVO
Scroll to Top