mesto za vašu reklamu

vaša reklama

ZAŠTO NAM SE RUKE ZNOJE DOK GLEDAMO NEKOGA U OPASNOSTI?

Prizor kaskadera na vrhu nebodera dovoljan je znak da vam se oznoje dlanovi, što je normalna fiziološka reakcija, kod mnogih povezana sa empatijom.
Nekoliko studija zasnovanih na snimanju moždanih aktivnosti pokazale su da postoje slične aktivacije kada doživimo određenu vrstu fizičkog bola i kada vidimo da se to isto dešava drugom. Deo odgovora je to što se poistovećujemo sa nekim, odnosno, zamišljamo da smo izloženi istoj situaciji.

Naš simpatički nervni sistem, deo autonomnog nervnog sistema koji koordinira odgovor u vidu napada ili bežanja, bori se da razlikuje stvarne situacije od zamišljenih ili viđenih.

Mogao bi da bude dovoljan prizor rizika kako bi se aktivirale senzacije anksioznosti i alarma koje, zauzvrat, pokreću mišićne kontrakcije i ubrzan rad srca. Jedno su naša verovanja (znamo da duhovi ne postoje i da se neće pojaviti na vratima naše kuće), a drugo važi za asocijacije, koje nisu uvek svesne, između opasnosti i odgovora na njih.

Naposletku, ukoliko se znojenje ruku i nogu manifestuje posebno pred izazovima kada se nalazimo na nekoj visini, to može biti iz evolutivnih razloga. Prema nekim teorijama, ekrine znojne žlezde koje se u velikoj meri nalaze upravo na rukama, nogama i dlanovima, mogle bi delimično olakšati reakciju bežanja kod sisara. Zanimljivo, pretpostavlja se da se njihova aktivnost povećava u situacijama u kojima mora da se trči ili penje, u stresnim i hitnim situacijama.

Empatija čini da se poistovetimo sa nekim, iako znamo da se to ne događa nama. Simpatički nervni sistem oslobađa reakciju napada ili bega. Mišići se grče, otkucaji srca se povećavaju, ruke i noge se znoje, kao da smo na ivici da padnemo.

Verujemo da ćete se setiti našeg teksta kada vam se oznoje ruke ili noge kada budete saosećali sa nekim ko se nalazi u ne tako zavidnoj situaciji. Ipak, sve je to ljudski!

EMPATIJA EVOLUCIJA OPASNOST ZNOJENJE
Scroll to Top