mesto za vašu reklamu

vaša reklama

SLUŠANJE OTKUCAJA SRCA OMOGUĆAVA BOLJE RAZUMEVANJE TUĐIH EMOCIJA

„Slušaj svoje srce“ je savet koji može da dovede do neočekivanih posledica. Osobe svesnije svojih otkucaja imaju razvijenije osećanje empatije, tačnije, one su u mogućnosti da bolje percepiraju emocije onih osoba u čijem se društvu nalaze.

Kako bi istražili ovu sposobnost, Geof Bird, istraživač Univerziteta u Oksfordu, i njegov tim zahtevali su od 72 volontera da broje otkucaje srca, ali bez upotrebe prstiju. Nakon toga učesnicima je prikazan video čiji sadržaj su bili razne socijalne interakcije i nakon odgledanog videa, volonterima su postavljena pitanja na osnovu kojih se testira njihova sposobnost da opišu psihička stanja likova.

Najuspešniji učesnici u merenju pulsa su odgovorili bolje pokazujući visok nivo empatije. Mada, nisu bili tako uspešni kada su u pitanju odgovori na pitanja koja nisu u vezi sa emotivnim stanjima, ukazujući na činjenicu da sposobnost interpretacije sopstvenih telesnih signala omogućava da shvatimo misli druge osobe u momentu kada je emocija ključni faktor. Kada je u pitanju nerazvijenost ove sposobnosti, po mišljenju naučnika, veliku ulogu igraju autizam i šizofrenija. Naučnici zaključuju da poboljšanje ove sposobnosti omogućava i smanjenje simptoma poremećaja.

EMOCIJE EMPATIJA UTICAJ OTKUCAJ SRCA
Scroll to Top