mesto za vašu reklamu

vaša reklama

POVOLJNI UTICAJ ČITANJA NA ZDRAVLJE

Brojne su studije koje ukazuju na pozitivan uticaj čitanja književnih dela. Pored toga što čitanje predstavlja jedan od načina da kvalitetno provedete slobodno vreme, ono utiče i na zdravlje. Naučno je dokazano da čitanje čini životni vek dužim, podmlađuje i pozitivno utiče na mozak.

Čitanje takođe stvara empatiju. Studija koju su sprovela dvojica psihologa, David Kid i Emanuel Kastano, a koja je objavljena u časopisu „Science”, svedoči o tome da književnost može pomoći osobi da postane nesebična i da bolje razume druge. Glavni razlog je taj što čitaoci, prilikom čitanja knjige, teže da se poistovete sa izmišljenim likom i da zađu u njegovu psihu.

Čitanje nam produžava i život. Tri i po sata čitanja nedeljno, u odnosu na sporadično čitanje, produžava život za dve godine. Ovo je rezultat jednog istraživanja koje je sprovela Škola za zdravstvo Univerziteta u Jejlu. Studija se zasnivala na dvanaestogodišnjem praćenju 3.600 ljudi srednjih godina. Radi se o značajnim prednostima za sve one koji svakodnevno čitaju, za razliku od onih koji povremeno otvore neku knjigu ili časopis.

Čitanje poboljšava i naše moždane funkcije. Nakon što se pročita dobra knjiga, neuronske veze u levom cerebralnom korteksu se poboljšavaju. To je deo mozga koji je zadužen za razumevanje jezika i misli. Pozitivan efekat traje pet dana, što je utvrđeno istraživanjem na Univerzitetu Emori u SAD.

Čitanje nas čini srećnim. Istraživanje koje je sprovela grupa Mauri Spagnol (Il Gruppo editoriale Mauri Spagnol) bavilo se vezom između književnosti i dobrobite čitalaca, otkrivši pritom da je sreća onoga koji je stalno posvećen čitanju veća u odnosu na onog koji ne čita, a čije su emocije manje pozitivne i koji je manje zadovoljan time kako koristi svoje slobodno vreme.

Zaključak je suvišan. Odmah se bacite na čitanje.

ZDRAVLJE KNJIGE ČITANJE
Scroll to Top