mesto za vašu reklamu

vaša reklama

KOLIKO SU BELEŠKE ZAISTA KORISNE?

Većina koristi raznobojne flomastere i hemijske da obeleži bitne segmente u knjizi. Neretko se desi da se neko zanese i krene da crta po knjizi ili beleškama. Skoro svi u toku učenja pribegavaju pravljenju malih podsetnika u kojima se nalazi ono najvažnije. Međutim, postavlja se pitanje da li su te beleške zaista korisne i kako treba da izgleda dobra beleška.

Organizacija je ključ!

Beleška treba da bude jasna, sažeta i dobro organizovana. Postoji veliki broj istraživanja koja pokazuju da vam organizovanje misli pomaže da naučite. Ukoliko pravite donekle neorganizovane beleške, proces tokom kog pažljivo razmišljate o njima i pretvarate ih u nešto sažeto i organizovano trebalo bi da vam pomogne da bolje zapamtite. Uopšteno gledano, sve što usmerava vašu mentalnu energiju ka razumevanju onoga što učite pomaže vam da naučite.

Kreativnost nije korisna u procesu učenja

Provođenje vremena u izboru boja, pisanje prelepe kaligrafije, crtanje neverovatnih sličica i tome slično verovatno vam neće pomoći da naučite. To je zato što vam crtanje odvraća pažnju sa informacija koje učite i prenosi je na estetiku. Mentalna energija koja je usmerena prema značenju informacija koje učite dovodi do učenja, ali ne i mentalna energija usmerena na nešto drugo.

Za korisne beleške potrebna vam je dobra organizacija i veština. Njihov izgled vam, sa druge strane, neće mnogo pomoći u učenju. Mali, dobro organizovani podsetnici mogu biti od velike pomoći i zato se držite toga. Kreativnost ipak ostavite za slobodno vreme.

KREATIVNOST UČENJE ORGANIZACIJA BELEŠKE
Scroll to Top