mesto za vašu reklamu

vaša reklama

KAKO SE OSLOBODITI NAMETLJIVE PESME?

Postoji li iko kome se nije desilo da mu određena pesma ne izlazi iz glave? To je veoma uobičajen fenomen. Devetoro od desetoro ljudi susreće se sa ovim problemom bar jedanput nedeljno. Anglosaksonci su mu čak dali ime – ˮearwormˮ, što bi u bukvalnom prevodu glasilo – istrulelost ušiju. Doduše, nije ništa štetno. Samo odvlači pažnju.

Nije jasno u potpunosti kako nastaje ovaj fenomen. Ima različitih teorija, ali najverovatniji krivac je auditivni korteks mozga koji registruje i čuva sve ono što čujemo i nakon toga odlučuje šta će prenositi. Ali šta ako neko želi da se oslobodi „zarazneˮ melodije?

Metod koji savetuju naučnici sa Univerziteta u Redingu, u Velikoj Britaniji, sastoji se u žvakanju žvakaće gume. Filip Biman, vanredni profesor kognitivnih nauka, objašnjava da tendencija mozga da ponavlja poznati tonalitet može biti neka vrsta nevoljne muzičke memorije. Prema tome, žvakanje žvakaće gume ima isti efekat kao i ponavljanje određene reči više puta, što utiče na to da se melodija izgubi. Samo što je žvaka mnogo efikasnija i brža.

Ima mnogo načina da „ispraznimo memorijuˮ. Čak i igre koje navode na razmišljanje pomažu u tome. Rezultati istraživanja pokazuju da se rešavanjem rebusa ili sudokua možemo osloboditi melodije koja nas „progoniˮ.

„Rešenje je u tome da pronađemo nešto što će nam dovoljno držati pažnju”, tvrdi Ira Hajman, psiholog muzike na Univerzitetu Vestern u Vašingtonu. „Kada smo aktivno angažovani misaonim aktivnostima, manje su šanse da nam takva pesma odvuče pažnju”, ističe ona.

MOZAK MEMORIJA PESME EARWORMS
Scroll to Top