mesto za vašu reklamu

vaša reklama

KAKO HOROR FILMOVI UTIČU NA NAŠE ZDRAVLJE?

Bilo da želite da ubedite društvo da pogledate dobar triler ili pokušavate da izbegnete horor filmove kao što „đavo izbegava tamjanˮ, uvek možete da se oslonite na nauku kako biste se naoružali argumentima.
Nekoliko zemalja sveta slavi Noć veštica, sa strašnim kostimima, „trick or treatˮ i drugim običajima, kao što je i maratonsko gledanje horor filmova.
Postavlja se pitanje kako veče gledanja horor sadržaja može da utiče na ljubitelje filma. Da li mogu, na primer, horor filmovi da ojačaju imuni sistem ili da pomognu gubitku telesne težine, pa čak i da postanu opasni po zdravlje?
Do ovih rezultata su došle različite naučne studije, koje su se bavile time kako horor filmovi utiču na ljude, i njihov psihički i fizički. Pogledajmo detaljnije.

Gledanje horor filmova = jači imuni sistem
Istraživanje na Univerzitetu u Koventriju, pružilo je dokaze koji sugerišu da gledanje strašnih filmova poboljšava, čak i preventivno, imuni sistem.
Učesnici u istraživanju zamoljeni su da daju krv pre, za vreme i nakon gledanja horor film u tihoj prostoriji. Rezultati analize uzoraka, koji su objavljeni u časopisu „Stress“, pokazalo je da su nivoi belih krvnih zrnaca učesnika povećani nakon gledanja filma.
Povećan broj belih krvnih zrnaca generalno ukazuje na neku infekciju, to je rezultat procesa koji je doveden do savršenstva tokom godina ljudske evolucije, koja je orijentisana u cilju „promovisanja opstanka pojedincaˮ, navodi imunolog Natali Ridel sa UCL-a (University College London).
Ali zašto se to dešava kada se gleda triler? Kako kaže Ridel, kada gledamo horor film, aktivira se „bežiˮ ili „bori seˮ reakcija, odnosno psihološka reakcija koja se dešava kada osoba vidi štetni događaj ili kako je neko ili nešto napadnuto ili kada je u životnoj opasnosti, i kao rezultat toga oslobađa se adrenalin. Zauzvrat, adrenalin aktivira imuni sistem.

Horor i gubitak težine?
Adrenalin istovremeno povećava otkucaje srca i ubrzava metabolizam, odnosno brzinu kojom se troši energija skladištena u telu, pa gledanje horor filmova može da dovede do gubitka težine.
Zaista, u okviru druge studije koja je 2012. godine sprovedena na Univerzitetu Vestminster, kada su merili koliko kalorija su sagoreli učesnici koji su odgledali deset klasičnih horor filmova, utvrđeno je da je, u proseku, praćenje svakog filma rezultiralo sagorevanjem 113 kalorija, što je ekvivalentno tridesetominutnom hodu.
Za one koji su zainteresovani za „horor dijetuˮ, želimo da napomenemo da je bio jedan horor film koji se isticao. Naime, gledajući legendarni film „Isijavanjeˮ, ispitanici su sagoreli više kalorija (184).

Odnos između horora i flerta
Pored ishrane, horori mogu biti idealni i za one koji traže ljubav – postoje dokazi koji povezuju reakciju koju imamo za vreme gledanja filma sa nivoom fascinacije koju osećamo prema osobi sa kojom gledamo film. Tačnije, u studiji sprovedenoj 1986. godine, objavljenoj u mesečniku „Personality and Social Psychologyˮ (Ličnost i socijalna psihologija), istraživači sa Univerziteta u Indijani odvojili su 36 studenata i 36 studentkinja u parove i zamolili su ih da gledaju film „Petak trinaesti, treći deoˮ. Prema zapažanjima istraživača, muškarci su se više zabavljali kada se žena koja je bila sa njima plašila, a manje kada je žena koja je bila s njima, dobro podnosila strah i strašne scene. Za žene, međutim, važilo je suprotno, i zaista, zaključak stručnjaka je da „muškarci koji nisu bili neodoljivog izgleda, imali su više uspeha u privlačenju suprotnog pola.ˮ

Horor filmovi nisu za svakoga
Istraživači naglašavaju da triler i horor filmovi nisu za sve ljude, jer kao što znamo, strah koji izazivaju može prouzrokovati srčani udar. „Bilo kakav oblik stresa dovodi do povećane proizvodnje adrenalina, što dovodi do kontrakcija krvnih sudova i čini brži rad srcaˮ, objašnjava Endru Loki, konsultant hitne pomoći. „Ako neko ima problema sa srcem, onda velika doza adrenalina može biti opasnaˮ, dodaje on. Pored toga, dve druge studije, jedna sa Univerziteta Merilend iz 2005. i sa Univerzitetu u Lajdenu iz 2015. godine, utvrdile su da horori mogu povećati krvni pritisak i proizvodnju proteina koji je povezan sa krvnim ugrušcima.

ZDRAVLJE PSIHOLOGIJA NOVO ISTRAŽIVANJE HOROR FILMOVI
Scroll to Top