mesto za vašu reklamu

vaša reklama

KAKAV VAM JE MOZAK – TAKVA VAM JE ĆUD

Kako objašnjavamo znatan broj i različitost osobina ličnosti koje možemo pronaći?
Istraživanje objavljeno u časopisu „Social Cognitive and Affective Neuroscienceˮ, daje nam odgovor na ovo pitanje.

Prema mišljenju psihologa, sve osobine ličnosti možemo podeliti u pet velikih grupa: otvorenost ka novim iskustvima, odgovornost, ekstrovertnost, ljubaznost i neuroticizam. Jedno međunarodno istraživanje rasvetlilo je ove sumnje potvrđujući da je naš karakter uslovljen oblikom našeg mozga. To znači da morfologija mozga utiče na to da li ćemo više biti introvertni ili ekstrovertni, odgovorni ili neodgovorni, smireni ili nervozni.

Stručnjaci su ispitivali razlike u strukturi spoljašnjeg dela mozga fokusirajući se na njegovu gustinu, veličinu i plastičnost, dovodeći u vezu te odlike sa pet glavnih osobina ličnosti. U okviru Projekta ljudski konektom (Human Connectome Project) izabrani su pojedinci koji su mentalno zdravi, starosti između 22 i 36 godina (žene čine 60% ispitanika).

Nakon upoređivanja, stručnjaci su otkrili da je visok nivo nervoze povezan sa povećanjem gustine moždane kore i smanjenjem veličine i plastičnosti određenih delova mozga kao što su kora čeonog i slepoočnog režnja. Sa druge strane, manja gustina kore velikog mozga i veća plastičnost kore čeonog režnja utiče na to da osoba bude radoznala i kreativna, odnosno ovorena za nova iskustva. Prema mišljenju stručnjaka, veza između strukture mozga i osobina ličnosti navodi nas da zaključimo da su ove razlike mnogo izraženije kod osoba koje pate od neuropsihijatrijskih bolesti.

Ovo otkriće nam neće pomoći samo da bolje razumemo naš mozak, već i da shvatimo njegov uticaj na ponašanje, raspoloženje i duševne bolesti.

MOZAK ISTRAŽIVANJA OSOBINE LIČNOSTI
Scroll to Top