DŽEZ

Foto: PIXABAY

POČEO 34. BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL

Beogradski džez festival počeo je 25. oktobra, a ovogodišnji slogan festivala glasi „Bez granica”. Kao i svake godine, domaćin festivala je Dom omladine, a pojedini koncerti biće održani i u Kombank dvorani. Ovogodišnji festival obeležiće brojni koncerti i izvođači iz svih krajeva sveta, kao i domaći muzičari. Festival traje do 29. oktobra, pa ukoliko već niste kupili svoje karte i odlučili koje ćete koncerte poslušati, vreme je da napravite izbor.

Prvi dan festival obeležili su sjajni koncerti, a snažan utisak na publiku ostavili srpsko-američki bend Fish in Oil, kanadski saksofonista Ben Vendel, sestre Ingrid i Kristin Džensen, kao i Lan trio, koji je okupio tri poznata džezera, Maria Lažinja, Džulijana Argeljesa i Helge Andreasa Norbakena.

Ako ste propustili prvi dan festivala, još uvek nije kasno da se organizujete i pripremite za predstojeće koncerte. U petak vas očekuju koncerti mladog španskog kompozitora Marka Meskide, izraelskog basiste i kompozitora Omera Avitala, Mikloša Lukača, jednog od najpoznatijih i najpriznatijih cimbalista na svetu i slavnog australijskog benda The Necks.

U subotu nastupaju nemačka pijanistkinja Julija Hulsman, Big Band RTS u saradnji sa slavnim trubačem Bobijem Šuom, finski izvođač Džimi Tenor, kao i kvartet Kompost 3, koji spaja zvuke fank-džeza i psihodelije. Valja istaći da će Big Band RTS na ovogodišnjem Beogradskom džez festivalu proslaviti 70 godina svog postojanja.

Nedelja je rezervisana za šestostrukog laureata nagrade Gremi i trostrukog dobitnika Latin Gremija, pijanistu i kompozitora Čučo Valdesa, a ponedeljak za jednog od najpoznatijih džez vokala današnjice, Kurta Elinga. Pored ovih nastupiće i brojni drugi izvođeći i bendovi iz sveta džeza.

Ovogodišnji program veoma je raznovrstan i bogat, što pokazuje da džez ne zamire, već se neprekidno menja, dopunjuje, širi i zahvata brojne muzičke pravce i zvukove. Ako želite da uživate u kvalitetnoj muzici, ne propustite ovu manifestaciju. Kompletan program možete pogledati na zvaničnom sajtu 34. Beogradskog džez festivala.

Tekst: Ana Savić

 

Prijatelj portala