MAMA I BEBA

Foto: PIXABY

VEGETARIJANSTVO U TRUDNOĆI I POSLE NJE − DA ILI NE?

Trendovi su prisutni u svim sferama života, a u poslednje vreme su naročito popularni oni koji se tiču ishrane. Naravno, ovakvi trendovi više pogađaju pripadnice nežnijeg pola, koje se trude da se po svaku cenu pridržavaju rigoroznih saveta. Ovo posebno može biti problematično u trudnoći i posle nje, a eksperti poručuju da ishrana mora biti uravnotežena i nakon porođaja. 

Sve više žena odlučuje se za držanje vegetarijanske ili veganske dijete tokom trudnoće. Međutim, ovo nosi izvestan rizik. Utrostručeni su slučajevi nedostatka vitamina B12 u trudnoći, što dovodi do rizika  od neuroloških oštećenja novorođenčeta. Na ovu opasnost upozoravaju stručnjaci bolnice Dete Isus u Rimu i bolnice Mejer u Firenci. Oni su pregledali novorođene bebe pomoću metode skrining, Jedna od majki je tokom trudnoće bila na pogrešnom režimu ishrane, što je i uzrokovalo nedostatak vitamina. Stručnjaci objašnjavaju da se broj takvih slučajeva za godinu dana povećao sa 42 na 126. 

Vitamin B12 možemo naći u namirnicama životinjskog porekla i on ima veoma važnu ulogu u razvoju nervnog sistema, a tokom trudnoće ga treba unositi u većim količinama. Ako ga majka unosi vrlo malo ili ga čak ne unosi uopšte, nervno oštećenje novorođenčeta se može desiti još u materici ili će se ono javiti nekoliko meseci nakon rođenja. 

Za trudne žene važno je da jedu, osim voća i povrća, takođe i jaja, mleko i namirnice bogate vitaminom B12. Nedostatak vitamina kod majki danas pogađa 1 dete na 4000, što je 100 slučajeva godišnje u Italiji. To uopšte nije bezazlena brojka. Putem sredstava komunikacije i institucije bi trebalo da što pre i što ozbiljnije ukažu na opasnosti vegetarijanske i veganske ishrane u trudnoći. Stručnjaci podsećaju da je vrlo malo truda potrebno da bi se sprečila takva oštećenja fetusa. Budući da se radi o ozbiljnoj bolesti, važno je dati ispravne informacije trudnicama. To je etička dužnost doktora, medija i institucija. Jedna kampanja sa ozbiljnim informacijama podeljenim među ljudima može spasiti mnoge živote. Osim toga, nepravilna ishrana može dovesti i do kasnijeg razvoja deteta, a isto tako utiče i na psihološki i motorički sistem.

Kako u Italiji tako i u ostalim zemljama sveta broj osoba koje usvajaju različite načine ishrane raste. Među njima vegetarijanci prihvataju ishranu koja podrazumeva umeren unos različitih namirnica. Međutim, bebe ne bi smele biti izložene takvom režimu ishrane, jer on nije idealan za njihov rast i razvoj. Prema tome, tokom trudnoće i posle nje treba se hraniti uravnoteženo i ni zbog kakvih trendova ne treba izlagati bebu velikim rizicima po njen dalji rast i razvoj.

Prijatelj portala