SET ZA ŠMINKANJE

Foto: PIXABAY

KAKO JE KOREJSKA KOZMETIKA POSTALA JEDNA OD NAJPOPULARNIJIH U CELOM SVETU?

Kada je „Gangnam stajl” zaludeo ceo svet sa rekordnim brojem pregleda na Jutjubu 2012. godine, korejska pop-kultura naglo je počela da postavlja standarde širom sveta. Tako su i korejska kozmetika i jedinstvena rutina nege kože  iz godine u godinu sve više i više prisutne u zapadnom svetu. Ali, u čemu zapravo leži njihova tajna?

Naime, da bismo razumeli kako je korejska kozmetika, koja je poznata i pod nazivom „k-beauty”, uspela da zaludi ceo svet za veoma kratak period, potrebno je da proširimo naš pogled na celu korejsku kulturu. „Korejski talas” je naziv koji se koristi da se opiše kako se interesovanje za južnokorejsku pop-kulturu proširilo po celoj Aziji, a potom i ostatku sveta u poslednjih nekoliko godina. Simbol početka ovog trenda je, naravno, reper Saj i njegova pesma „Gangnam stajl”, koja je decembra 2012. godine postala najpregledaniji video na Jutjubu, sa 2 milijarde pregleda. Ova pesma ne samo što je zainteresovala ljude širom sveta za korejsku pop muziku, poznatiju kao k-pop, već je Južnoj Koreji obezbedila bitno mesto u svetskoj pop-kulturi.

Korejska kozmetika je, kao i čitava korejska pop-kultura, prvo postala dosta popularna u Aziji. Prosečna žena u Južnoj Koreji koristi između 10 i 17 kozmetičkih proizvoda, a korejske serije često reklamiraju određenu kozmetiku kroz dijaloge. Samim tim što su korejske serije ili k-drame stekle ogromnu popularnost širom Azije, poraslo je i interesovanje za striktne kozmetičke rutine korejskih žena.

Međutim, glavni razlog zašto je korejska kozmetika postala globalni hit prevazilazi i popularnu kulturu. Najveću radoznalost su izazvali životinjski sastojci koji se tradicionalno koriste u Južnoj Koreji. Za zapadni svet to su samo čudni sastojci iz jedne egzotične zemlje. Neki od korejskih glavnih sastojaka su konjsko ulje, koje se dobija od konjske masti i ima neverovatna hidrirajuća svojstva, i izmet slavuja koji kožu čini mekšom i koristi se u „gejša tretmanima lica” u eksluzivnim spa-centrima. Takođe, protivupalna svojstva puževe sluzi su postala simbol ovog novog i egzotičnog korejskog talasa.  

Lepota, kao i sve drugo, funkcioniše po trendovima. Nedavno je Japan imao vodeću ulogu što se tiče nege kože, a sada to mesto zauzima Južna Koreja. Iako je Južna Koreja relativno mala zemlja, koja ne poseduje dovoljno vlastitih prirodnih resursa, velike investicije u kozmetičku industriju i njen izvoz urodile su plodom, i po uspehu polako sustižu i korejsku tehnologiju i automobile. Južna Koreja je takođe inspirisala i velike zapadne kozmetičke kompanije, a neki od proizvoda koji su najviše inspirisani njenom kozmetikom su BB i CC kreme. Poznate kompanije poput Armanija i Loreala sada prodaju sopstvene BB i CC kreme. 

Do sada je većina potrošača koje interesuju kozmetički proizvodi čula za BB kreme, ali verovatno i ne znaju za njihovo korejsko poreklo. Lakše je pamtiti nazive sastojaka poput konjskog ulja i izmeta slavuja. Na neki način, to jeste i deo privlačnosti – mogućnost novog, još neiskorišćenog čudotvornog sastojka koji će našoj koži dati mladalački sjaj kao nikada ranije.

 

 

Prijatelj portala