Tri žene koje su srećne i duvaju u raznobojne konfete

Foto: PIXABAY

KAKO MOŽEMO DA UTIČEMO NA SEROTONIN, HORMON SREĆE

U neprekidnoj potrazi za srećom, najčešće zanemarimo ljude i knjige koje nam uporno govore da je sreća u nama. Istinitost ovih reči, međutim, potvrdili su i naučnici. Naime, svaki čovek u sebi ima svoj lični hormon sreće − serotonin.

Serotonin se nalazi u gastrointestinalnom traktu čoveka, kao i u trombocitima cirkulatornog sistema. U našem nervnom sistemu serotonin ima značajnu ulogu kao neurotransmiter koji reguliše nivo besa, agresije, temperature tela, našeg psihičkog stanja, kao i raspoloženja. Nizak nivo serotonina utiče na pojavu anksioznosti, osećaja iscrpljenosti, rasejanosti, čak i depresivnih osećanja. Zato je važno da znamo na koji način možemo sami da povećamo nivo ovog hormona, našeg ličnog antidepresiva. 

Svaki put kada vežbate, imajte na umu da na taj način podižete nivo serotonina u svom telu. Vežbanje utiče na čišćenje organizma od toksina i čini da krv brže struji. Takođe, vežbanje, osim tela,  jača i vaše samopouzdanje. Zato što pre pronađite način vežbanja koji vam se dopada i počnite! 

Da li je i vama dovoljno da napolju sija sunce da biste bili lepo raspoloženi? I ovaj uticaj sunčevih zraka na nas ima veze sa povećanim lučenjem serotonina. Kako su naučnici otkrili, nivo ovog hormona povećava se sa našim boravkom na suncu. Dakle, spremite se i krenite u šetnju, a lepo raspoloženje neće izostati. 

Meditacija je još jedna od tehnika kojom možete povećati nivo serotonina u krvi. Meditacijom snižavamo svoj krvni pritisak i pomažemo telu da luči serotonin, što je još jedan od uzroka spokoja i opuštanja koje povezujemo sa meditacijom.

Žena koja meditira u prirodi, pored vode, okružena zelenilom

Foto: PIXABAY

 

Na lučenje serotonina u velikoj meri može uticati i ishrana. Hrana koja je prijatelj dobrog raspoloženja sadrži aminokiselinu triptofan, koja utiče na nivo serotonina. Jedna od namirnica koja povećava vaše šanse za dobro raspoloženje je orah. Osim oraha, na nivo serotonina utiču ananas, šljive i banane. Koktel za dobro raspoloženje uključuje još i hranu bogatu vitaminima iz B grupe, kao i magnezijumom, koji ćemo, na sreću ljubitelja slatkiša, naći i u čokoladi. 

Sada kada znamo koja je to supstanca neophodna za sreću, preostaje nam samo da krenemo u osvajanje lepog raspoloženja!

Prijatelj portala