Mačka i pas

Foto: PEXELS

7 SAVETA KAKO SPRIJATELJITI PSA I MAČKU

Kada se ne raspravlja o tome da li su inteligentniji psi ili mačke, onda se govori o tome kako su ove dve životinje smrtni neprijatelji. Ovo je jedan od stereotipa koje bi trebalo razbiti.
Ukoliko pse i mačke podižete zajedno u pozitivnom i podsticajnom okruženju, oni će biti prijatelji, ili će barem naučiti kako da podnose jedno drugo.
Da bismo vam dodatno olakšali posao u vezi sa ovom temom, Red Info Portal je za vas pripremio korisne savete koji će vam pomoći da druženje vašeg psa i vaše mačke ne preraste u igru Toma i Džerija.

1) Uzmite u obzir njihovu narav

Ukoliko je pas agresivan i teritorijalan, neće se dobro uklopiti u domaćinstvo koje ima ćudljivu mačku. Ili u obrnutoj situaciji, ukoliko je pas stariji, on ne bi želeo da deli svoj prostor sa bučnim mačetom.
Ukoliko se dve životinje ne slažu po naravi, vredelo bi razmisliti o smeštaju u kom bi bili razdvojeni i ne bi smetali jedno drugom. Ukoliko planirate da usvojite novog kućnog ljubimca, obavezno se raspitajte da li je živeo sa drugim životinjama i kako se slagao sa njima.

2) Dresirajte svog psa

Da bi se vaš pas lepo slagao sa mačkama, učite ga da kontroliše svoje nagone. Da li vaš kućni ljubimac skače kad vidi da je neko ispustio hranu ili se uspaniči kada čuje čudne zvuke? Ukoliko je ovo slučaj sa vašim kućnim ljubimcem, verovatno se neće slagati sa mačkom odmah, jer će skočiti na noge čim je bude video.
Prvo ga naučite da ne skače, naučite ga da bude miran. Ili još bolje, u prvih par susreta, držite psa na povocu.

3) Dajte mački svoj prostor pre nego što je upoznate sa psom

Mačkama je potreban prostor koji je samo njihov. Pošto mačke vole da se penju, iskoristite vertikalne površine svog stana. Kupite penjalice za mačku, postavite police, ili stavite krevet za mačku na policu za knjige. Ovo dozvoljava mački da posmatra psa sa bezbedne udaljenosti ili da pređe sobu, a da ne mora da koristi pod.
Takođe, veoma je važno da psu ne date pristup macinoj kutiji za pesak. Mačke treba da se osećaju bezbedno dok vrše nuždu. A i nije samo bezbednost maca u pitanju. Psi nekada vole da njuškaju, pa i pojedu mačji izmet, čime mogu da dobiju crevne parazite što može da im izazove niz zdravstvenih problema, kao što su povraćanje, dijareja, gubitak kilograma i anemija.
Jedno od rešenja je da ogradite macinu kutiju. Ukoliko vaš pas visoko skače, ipak držite kutiju otkrivenom i u sredini prostorije, a ne u ćošku. Na taj način mačka se neće osećati kao da je zarobljena ako i dođe do toga da pas uđe na njenu teritoriju.

4) Vežbajte sa svojim psom

Ljudi verovatno vežbaju sa psom oko nekih 20% od onoga koliko bi trebalo. Zaista je važno da psi izbace svoj višak energije negde van kuće tako da bi mogli da uspore i da se zaista kontrolišu kada su u blizini mačaka.
Psima treba mnogo stimulacije. Ukoliko je nema dovoljno, oni će taj nedostatak zadovoljiti time što će npr. pojuriti mačku. Za pse se preporučuju igračke i druge aktivnosti gde mogu da izbace svoj višak energije.
„Umesto da psa samo izvedete u šetnju, zaustavite se i recite mu da sedne pet puta u svakoj ulici, menjajte pravac kretanja po tri puta ili menjajte brzinu kretanja dva puta. Svrha ovih vežbi je da se pas oslobodi svojih instinkta da juri plen na prikladan način”, preporučuju stručnjaci.

5) Pustite ih da se upoznaju

Jedna ideja bi bila da pustite svoje ljubimce da onjuše igračke jedno drugog, kao i mesto gde spavaju pre prvog upoznavanja. Na ovaj način mogu da zadovolje svoju radoznalost, kao i da izbegnu negativne reakcije na zalaženje na njihovu teritoriju.
Takođe, pažljivo isplanirajte njihov prvi susret. Zakažite ga kada je vreme za obrok, ali psa držite na povocu i obe životinje sa suprotnih strana zatvorenih vrata. Neće se videti, ali će namirisati jedno drugo dok jedu svoje omiljeno jelo. Počeće da povezuju ovaj miris sa hranom i užitkom, što će im pomoći da ostvare dobar prvi utisak.
Radite ovo za svaki obrok nekoliko nedelja pre nego što će se sresti licem u lice. Nastavite da ih hranite odvojeno, ali uz sve manju prepreku pre nego što je konačno uklonite. Psa uvek držite na povocu, sve dok se ne uverite da je bezbedno da je skinete, a i tada budite na oprezu.

6) Držite njihovu hranu i njihove igračke odvojeno

Nakon što ste ih uspešno upoznali kroz vežbu iz prošlog pasusa, držite njihovu hranu, kao i činije odvojeno. Mačka će probati da dođe do pseće posude za hranu dok pas jede ili kad je u blizini i probati da jede odatle, na šta će pas verovatno imati burnu reakciju. Da bi se ovo sprečilo trebalo bi da imaju obroke u određeno vreme, a njihove činije držite u odvojenim delovima kuće, ili macinu činiju postavite na neko visoko mesto.
Takođe, pazite na macine igračke – nadmetanje oko igračaka takođe može dovesti do svađe.

7) Razmislite o tome da podižete psa i mačku zajedno od malena

Poslednji, ali možda i najkorisniji savet jeste socijalizacija između ovih životinja od malih nogu, koja je jednostavnija nego njihovo upoznavanje kasnije. Kučići su „sunđeri” koji lako upijaju nove informacije i situacije. Takođe, kuce imaju manje samopouzdanja kad su mali, a i fizički su manji, čime se mačke oslobađaju straha i onda mogu da uspostave svoje mesto na vrhu hijerarhije.
Pazite na njih ne biste li osigurali da sve ide kako treba – posebno kada pas uđe u svoju „tinejdžersku” fazu, tj. pre nego što će postati odrasli pas.

Prijatelj portala