Foto: Printscreen Youtube

PRIVREMENA TETOVAŽA KOJA PRATI NIVO ŠEĆERA U KRVI

Naučnici sa Univerziteta u San Dijegu u Kaliforniji su razvili i trenutno testiraju male tetovaže na lepljenje koje bezbolno prate nivo šećera u krvi. Ove tetovaže izvlače glukozu između ćelija na površinu kože gde je zatim mere senzori ugrađeni u nju. Ne samo što je ovaj uređaj neinvazivan i skoro nevidljiv na koži, nego je i jeftin – košta samo nekoliko centi, a ima sve prednosti uzimanja krvi iz prsta, ali bez ikakvog bola.

Iako je tek u fazi razvoja, istraživači se nadaju da će ovom metodom jednog dana moći da zamene bolno uzimanje dnevnih uzoraka krvi i da bi se možda čak mogla prilagoditi radi testiranja drugih bolesti ili radi dostavljanja lekova u krv.

Stotine miliona ljudi širom sveta boluje od dijabetesa i uprkos mnogim naprecima u savremenoj medicini i boljem razumevanju ove bolesti, dijabetes ipak prednjači kao jedan od glavnih uzroka smrti. Da bi se ovo stanje efikasnije pratilo, kao i da bi se sprečili mogući problemi, pacijenti moraju da prate nivo šećera u krvi, što se obavlja bolnim uzimanjem krvi iz jagodice prsta više puta na dan. Iz očiglednih razloga, mnogi pacijenti ne žele to da rade, čime se gubi kontrola nad bolešću. Zato je razvijanje neinvazivnog načina merenja šećera u krvi od izuzetnog značaja.

Pre više od jedne decenije napravljen je značajan napredak ka ovom cilju, kada je uveden Gluko sat (GlucoWatch): narukvica nalik satu koja radi na principu izvlačenja glukoze ka površini kože, gde bi je zatim detektovali ugrađeni senzori. Da bi se ovo postiglo, koristi se mali nivo struje koji čini da se joni natrijuma iz tečnosti između ćelija kože – koji takođe prenose glukozu – približe uređaju. Glukoza bi zatim ušla u diskove ispunjene gelom unutar sata koji sadrži enzim, glukozu oksidazu, koja razbija glukozu na hidrogen peroksid i kiseonik. Zatim se za indikator nivoa glukoze uzima izmerena količina hidrogen peroksida.

Nažalost, ovaj sat nije stigao do šire upotrebe jer su klinička ispitivanja pokazala da je električna struja izazivala nelagodnost i svrab pacijentima. Ali, sada se pojavio novi uređaj, zasnovan na principima Gluko sata, koji je uspeo da savlada probleme prethodnika, a to je daleko niži nivo električne struje koji koristi da bi privukao natrijumove jone, ne izazivajući iritaciju kože.

Kao što je opisano u „Analytical Chemistry”, ovaj uređaj pored toga što je funkcionalan, skoro je neprimetan na koži. Sastoji se iz sitnih elektroda odštampanih na papiru za privremene tetovaže koji se lepe na kožu pacijenta. Svaka tetovaža traje otprilike jedan dan, i meri nivo glukoze praćenjem nivoa glukoze oksidaze. Tetovaža je testirana na 7 volontera između 20 i 40 godina koji nemaju dijabetes. Tokom početnih kliničkih ispitivanja nijedan od volontera nije prijavio nikakvu nelagodnost, iako su neki izjavili da su osetili peckanje na nekoliko sekundi.

Da bi istražili da li bi ovaj izum mogao da uspešno primeti promene u nivou glukoze, ispitanici su imali obrok bogat ugljenim hidratima. Uređaj je uspešno primetio rast glukoze u krvi, isto kao što bi i tradicionalne mere kontrolisanja šećera u krvi.

U ovoj fazi razvoja, tetovaža ne može da obezbedi numeričko očitavanje koje je potrebno da drži pod kontrolom nivo glukoze. Međutim, istraživači rade na razvoju blutut uređaja koji bi mogao slati ove informacije pacijentovom lekaru ili drugom uređaju.

Prijatelj portala