Foto: Pixabay

ISLAND KORISTI VULKANE KAO IZVORE ENERGIJE

Projekat „Tor” preusmerava korišćenje geotermalne energije na potpuno novi nivo – bušenje skoro 5 kilometara duboko u vulkan i izvlačenje energije direktno iz magme jeste novina koju niko na svetu do sada nije isprobao.

Bunar je otvoren još u januaru, a uskoro otpočinje i proizvodnja energije. Ako sve bude po planu, čista energija, koja će tu biti generovana, trebalo bi da bude 10 puta veća nego energija dobijena iz nafte ili plina.

To je verovatno najveća rupa na Zemlji i magma u njoj prelazi toplotu od 400 stepeni celzijusa. Bunar će energiju izvlačiti iz takozvane „superkritičke” tečnosti (nije ni gasovitog ni tečnog agregatnog stanja), koja će vršiti pritisak na turbinu, te će na taj način tečnosti početi da se pomeraju i da stvaraju čistu i obnovljivu energiju.

Jačina vulkana ima veliki potencijal. Na primer, Rejkjaviku, koji ima populaciju od 212 000 stanovnika, potrebno je oko 30 do 35 bunara (naftnih ili plinskih) da bi se pokrila upotreba energije. Ako projekat „Tor” pođe po planu, biće dovoljno 3 do 5 bunara, a vulkana je na Islandu više nego dovoljno.

Takođe, ako ceo projekat bude uspešan, Island bi mogao da prodaje obnovljivu energiju Velikoj Britaniji i ostalim evropskim državama putem podmorskih energetskih vodova.

Prijatelj portala